Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Με αποδείξεις η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ


Την απαλλαγή των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών από τη φορολογητέα ύλη αλλά και την έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ με τις αποδείξεις δαπανών, ανακοίνωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.


Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι με νέες ρυθμίσεις που θα εισαχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα προβλέπεται η σύνδεση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ από το 2013, με τις αποδείξεις δαπανών.

Συγκεκριμένα η έκπτωση των 2.100 θα χορηγείται για εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ ενώ θα μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα μέχρι τις 42.000 οπότε θα μηδενίζεται. Αυτό όμως με την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα έχει δηλώσει και αποδείξεις δαπανών 25% του δηλωθέντος εισοδήματος της χρονιάς.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το σχέδιο νόμου εντάσσεται στον σχεδιασμό για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και αναδιοργάνωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο με την παρουσίαση ενός νέου συστήματος.

Όπως είπε με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ με τον πλέον κοινωνικά δίκαιο τρόπο, με σημαντική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση των επιδομάτων για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους. 

Μάλιστα σημείωσε πως το 2013 είναι μια δύσκολη χρονιά, όπου ή θα αποδειχθεί πως θα τα καταφέρουμε, ή όχι. «Ήμασταν τζίτζικες για πάρα πολλά χρόνια και τώρα είμαστε μέρμηγκες. Χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει, πριν το 2014. Αν έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα απ' το 2013, θα μπορούν οι εταίροι μας να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια των δανείων μας και να πέσει και άλλο το χρέος. Η αναβάθμιση της χώρας μας από την Standard & Poor's, πραγματικά μας δημιουργεί αισθήματα αισιοδοξίας, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Ακόμα είναι η αρχή. Δεν έχουμε πετύχει τίποτα, πάρα πολύ λίγα πράγματα» ανέφερε, ο κ. Στουρνάρας. 

Αναφερόμενος, στα επιδόματα τέκνων, ο υπουργό Οικονομικών τόνισε ότι κάποιοι κατηγόρησαν το νομοσχέδιο ως «παιδοκτόνο» λόγω της κατάργησης των εκπτώσεων που αφορούσαν τα προστατευόμενα τέκνα. «Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η αποδέσμευση της «υποτιθέμενης» κοινωνικής πολιτικής από τη φορολογική πολιτική σημαίνει ότι 869.000 οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά θα πάρουν για πρώτη φορά επίδομα μέσα από ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα» είπε ο κ. Στουρνάρας.

Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θεσπίζεται για τα εξαρτώμενα τέκνα από το τρίτο τέκνο και πάνω, ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε 500 ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ. 

«Οι περίπου 150.000 πολύτεκνες οικογένειες λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 το μήνα, ανά παιδί, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά. Έτσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 21.000 ευρώ καθαρά (χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων) θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.940 ευρώ το έτος (1.500 από το πολυτεκνικό και 1.440 από την ενίσχυση παιδιών αντί των 1.584 σήμερα (528 ανά παιδί). Δηλαδή θα έχει όφελος 1.356 ευρώ το χρόνο. Η ίδια οικογένεια, με εισόδημα 30.000 ευρώ, θα παίρνει 1.980 ευρώ το χρόνο αντί 1.584 ευρώ σήμερα. Από το σύνολο των οικογενειών με ένα παιδί, θα προκύπτει επιβάρυνση από τις νέες ρυθμίσεις μόνο για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα 23.000 ευρώ και άνω, μια επιβάρυνση που αφορά μόνο το περίπου 9 % των οικογενειών με ένα παιδί. Αντίστοιχα και για τις άλλες οικογένειες με παιδιά» τόνισε ο υπουργός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου