Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Το ΔΝΤ βάζει «φρένο» στην λιτότητα στην Ιρλανδία

Αποδίδοντας εύσημα στο Δουβλίνο για την επίτευξη όλων των στόχων του μνημονίου του, το ΔΝΤ συμφώνησε σήμερα να εκταμιεύσει μία ακόμη δόση στήριξης, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, προς την Ιρλανδία, καλώντας την, παράλληλα, να μην λάβει πρόσθετα μέτρα λιτότητας για να επιτύχει την προσυμφωνημένη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αν η ανάπτυξη το 2013 είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου.


«Αν η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο απογοητεύσει, κάθε πρόσθετη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να μετατεθεί για το 2015, προκειμένου να προστατευθεί η ανάκαμψη», ανέφερε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Λίπτον δήλωσε ότι το Δουβλίνο έχει επιτύχει έως τώρα όλους τους στόχους του προγράμματος σταθεροποίησης που συμφώνησε με την τρόικα πριν από δύο χρόνια και σημείωσε ότι έχει δείξει «σταθερότητα στην εφαρμογή των πολιτικών» που προβλέπονται από το μνημόνιό του, παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη εφέτος.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 1,1% το 2013 ενώ το 2014 θα φτάσει στο 2,2%, κάτι που αν επιβεβαιωθεί καθιστά πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου για το χρέος, το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί στο 122% του ΑΕΠ το 2013.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου