Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Πέντε προϋποθέσεις θέτει η τρόικα για την εκταμίευση των τριών δόσεων

Πέντε προϋποθέσεις θέτει η πρώτη έκθεση αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας για την εκταμίευση των τριών δόσεων ύψους 7,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013.


Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα για το ελληνικό πρόγραμμα κ. Ματθίας Μορς παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στην οποία αναφέρονται και τα προαπαιτούμενα για τις επόμενες τρείς επόμενες δόσεις.

Αναλυτικότερα, 2 δισ. ευρώ θα δοθούν τον Ιανουάριο, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και αναπροσαρμόσει τα τιμολόγια ρεύματος για τα νοικοκυριά στα πλαίσια των αυξήσεων που θα προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου προϋποθέτει για την εκταμίευση της να γίνει η προσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ώστε να προσδιορισθούν οι ανώτατες δαπάνες για την περίοδο έως το 2016.

Στο ίδιο πλαίσιο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ του Μάρτιου θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης με την αναθεώρηση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκου.

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθαρίζεται πως μέτρα τα οποία θα καταπέσουν στα δικαστήρια θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα ίδιας δημοσιονομικής απόδοσης. Εστιάζει δε στους κινδύνους που περιβάλλουν την υλοποίηση του προγράμματος και στους οποίους περιλαμβάνει την εύθραυστη κυβερνητική συνοχή αλλά και την ανάγκη σύγκρουσης με οργανωμένα συμφέροντα για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η Επιτροπή αναμένει ύφεση το 2012 κοντά στο 6% και περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4,25% το 2013. Όπως σημειώνει στην έκθεση αξιολόγησης η σταθεροποίηση της οικονομίας αναμένεται τους επόμενους 12-18 μήνες. Για το 2014 δε αναμένει ανάπτυξη 0,6%.

Ο Ματθίας Μορς παρουσιάζοντας την έκθεση ανάφερε πως οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα συνέβαλαν σε σημαντικό βαθμό στην επιδείνωση της κρίσης και της ύφεσης την περίοδο 2011 -2012 και λόγω των αποκλίσεων των αρχικών προβλέψεων οδήγησαν εκτός στόχων το πρώτο Μνημόνιο. Ο ίδιος εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά, ωστόσο αναγνώρισε πως ακόμη υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα και πολιτική αντίσταση που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου