Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκίνησαν οι έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο Read more: http://www.trelokouneli.gr/2011/09/blog-post_8294.html#ixzz1Xpk6jqOb

H πρώτη φάση της διαδικασίας για τις έρευνες εντοπισμού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα ξεκίνησε χθες, με τη δημοσίευση της διεθνούς πρόσκλησης για τις προκαταρκτικές ερευνητικές εργασίες, τις σεισμικές έρευνες όπως λέγονται, στο Ιόνιο και σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Η πρόσκληση, που έγινε κατόπιν απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργου Παπακωνσταντίνου, απευθύνεται σε εξειδικευμένες γεωφυσικές εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν και το κόστος των ερευνών.


Στόχος είναι η διαδικασία της διεθνούς προκήρυξης για την υποβολή των αιτήσεων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να ολοκληρωθεί σε διάστημα 90 ημερών, προκειμένου να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι έρευνες και να προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2012 ο δεύτερος γύρος των παραχωρήσεων που θα αφορά στην έρευνα και εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων.
Η διαδικασία που άρχισε χθες αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα (non exclusive seismic surveys).

H μέθοδος αυτή διευκολύνει τους ειδικούς να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, να αποτυπώσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα και να αναδείξουν γεωλογικές δομές. Το σύνολο των τεχνικών και επιστημονικών αποτελεσμάτων θα δοθεί στο ελληνικό δημόσιο, ενώ οι εταιρείες θα διατηρήσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το δικαίωμα διάθεσης των δεδομένων αυτών σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες.

Με βάση τα δεδομένα που θα προκύψουν από τις έρευνες αυτές, θα ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος παραχωρήσεων και η εταιρεία που θα επιλεγεί τότε θα μπορεί να προχωρήσει σε γεωτρήσεις.

Η όλη μέθοδος αποτελεί συνηθισμένη διεθνή πρακτική. Παρότι, οι περιοχές αυτές δεν έχουν μέχρι σήμερα ερευνηθεί σε βάθος, πέραν των ενδείξεων και των δεδομένων που υπάρχουν για ορισμένες ζώνες στο Ιόνιο, δυτικά της Πελοποννήσου, το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής εκτιμά ότι συνολικά το ελληνικό δυναμικό σε υδρογονάνθρακες μπορεί να αποδώσει με την κατάλληλη εκμετάλλευση γύρω στο 1 δισ. ευρώ ετησίως για 20 χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να διαμορφωθούν οι όροι της πρόσκλησης για συμμετοχή στις σεισμικές έρευνες, υπήρξε διαβούλευση με εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για την όλη διαδικασία εκδήλωσαν αρκετές διεθνείς εταιρείες, οι οποίες τους προηγούμενους μήνες ήταν σε στενή συνεργασία με στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι της πρόσκλησης.

Η Ελλάδα είχε διακόψει τις έρευνες για την αναζήτηση πετρελαίου ή φυσικού αερίου από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν η τότε κρατική ΔΕΠ-ΕΚΥ απορροφήθηκε από τα ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της μετεξέλιξης της ΔΕΠ. Εκείνη την περίοδο είχαν διενεργηθεί τέσσερις παραχωρήσεις και έρευνες, χωρίς σημαντικά αποτελέσματα.

Ενδείξεις
Η περιοχή του Ιονίου έχει δώσει ορισμένες ενδείξεις (Κατάκολο, ανοικτά της Ζακύνθου κ.λπ.), ενώ για τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης κυκλοφορούν φήμες ότι διαθέτει κοιτάσματα φυσικού αερίου, δεν υπάρχουν όμως στοιχεία για τις ποσότητες, το βάθος στο οποίο μπορεί να βρίσκονται και το κατά πόσον μπορεί να είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμες, εφόσον τελικά εντοπιστεί κάποιο κοίτασμα.

Η μέθοδος
Η διαδικασία που άρχισε χθες αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα.
H μέθοδος αυτή διευκολύνει τους ειδικούς να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές
εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου