Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: «Η ανεργία είναι γένους θηλυκού» στη Μαρία Προκοπίου

Ως γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, ποια θεωρείτε ότι είναι τα κυριότερα προβλήματα των εργαζόμενων γυναικών την εποχή της κρίσης και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά;
Η δυσκολία εναρμόνισης της εργασίας με την οικογενειακή ζωή παραμένει, διαχρονικά, ένα από τα βασικά εμπόδια για την απασχόληση και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των γυναικών. Ωστόσο η οικονομική επιβράδυνση και η παρούσα οικονομική κρίση επηρεάζουν ακόμα περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, διότι οι γυναίκες απασχολούνται συχνότερα σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Μία από τις συνέπειες του διαχωρισμού ως προς το φύλο είναι οι συνεχιζόμενες διαφορές των αμοιβών σε βάρος των γυναικών. Επίσης, άλλες αρνητικές συνέπειες στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους καταγράφονται οι βαθμολογικές, μισθολογικές και συνταξιοδοτικές. Αυτό επηρεάζει, αναπόφευκτα, τον κίνδυνο φτώχειας, τον οποίο διατρέχουν ιδίως γονείς των μονογονικών οικογενειών, οι οποίοι στην πλειονότητα είναι γυναίκες, καθώς και γυναίκες άνω των 65 ετών. Υπάρχει διέξοδος. Είναι το μείγμα πολιτικής που προτείνουμε και, για παράδειγμα, στοχεύει:
  • Σε αύξηση της απασχόλησης των γυναικών (στόχος και της Συνθήκης της Λισαβόνας).
  • Στην εξάλειψη των ανισοτήτων στις αμοιβές ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας παρεχόμενη εργασία.
Πώς μπορούμε να μιλάμε για ισότητα μεταξύ των δύο φύλων σήμερα, όταν τα ποσοστά ανεργίας όσον αφορά τις γυναίκες είναι μεγαλύτερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των ανδρών και όταν υπάρχουν αποκλίσεις ακόμα και στις αμοιβές; Πιστεύετε ότι γίνονται σωστές πολιτικές κινήσεις ώστε να αντιστραφεί το εν λόγω κλίμα;
Η ανεργία είναι γένους θηλυκού. Δυστυχώς, οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα θύματα της ανεργίας, με ποσοστό γύρω στο 75%, ενώ οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες στην Ελλάδα είναι 21%. Θεωρώ, λοιπόν, πως για την απαλοιφή των εφιαλτικών σεναρίων για την πορεία της ανεργίας οφείλει η κυβέρνηση να βγει από το τέλμα της απραξίας. Να λάβει μέτρα στήριξης της οικογένειας και του οικογενειακού εισοδήματος, να υπάρξουν ευκαιρίες συμμετοχής των γυναικών στην παραγωγική διαδικασία, να εφαρμοστούν το Σύνταγμα και οι νόμοι, που προστατεύουν την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα, και να σταματήσουν οι διαφοροποιήσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αλλά, κυρίως, πρέπει να παρθούν μέτρα για όσες γυναίκες δεν απολαμβάνουν επαρκές δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει κυβερνητική δράση, μεσούσης, μάλιστα, της πρωτοφανούς κρίσης την οποία βιώνουμε;
Ακούγεται όλο και πιο συχνά αυτή η ερώτηση. Για εμένα η απάντηση είναι αυτονόητη και είναι θετική. Η παράταξη που καλείται να κυβερνήσει τον τόπο στις πιο ζοφερές στιγμές μετά τη μεταπολίτευση -γιατί η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση- είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στο καθήκον που η πατρίδα αναθέτει, με διακύβευμα την ίδια την εθνική ακεραιότητα, την ίδια την εθνική και ευρωπαϊκή της οντότητα. Αν ο κ. Παπανδρέου θελήσει να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές τη χώρα -την οποία ο ίδιος, με τις στρατηγικές του επιλογές και μόνος του, αποκλειστικά, με τις δικές του αποφάσεις, έχει φέρει σε αδιέξοδο- θα κληθεί να πάρει θέση, όπως είναι φυσικό, ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, που υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών του κ. Παπανδρέου. Εμπιστεύομαι τον ελληνικό λαό, γιατί έχει περάσει πολλά, έχει βιώματα ικανά να τον οδηγήσουν στο να ψηφίσει με αίσθημα ευθύνης, ωριμότητας και απονομής δικαιοσύνης για όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Είμαστε, λοιπόν, υποχρεωμένοι να αναλάβουμε τις ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου.
Μπορεί κάποια γυναίκα η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, λ.χ., στο χώρο εργασίας της να απευθύνεται σ’ εσάς;
Στη Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ, της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, υπάρχει ομάδα επιστημονικών συνεργατών έτοιμη να ακούσει αλλά και να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νέος, η γυναίκα. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε με τον Συνήγορο του Πολίτη προκειμένου να αναδείξουμε την έκταση του προβλήματος της ανεργίας, της ανισότητας των αμοιβών, αλλά και τις «οικειοθελείς αποχωρήσεις», όπως «βαφτίζονται» οι απολύσεις, οι οποίες δεν καταχωρίζονται σε καμία στατιστική.
Εμείς καλούμε όλους όσοι επιθυμούν να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για τις θέσεις και τις δράσεις μας από το site της ΝΔ (www.nd.gr).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου