Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Ένα εκατομμύριο χρόνια βρίσκονταν στα σκαριά οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι του κόσμου


Οι μεγαλύτεροι κρύσταλλοι που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα στη Γη, εξωπραγματικοί μονόλιθοι διαφανούς γύψου, χρειάστηκαν έως και ένα εκατομμύριο χρόνια για να φτάσουν αυτές τις διαστάσεις σε μια υπόγεια σπηλιά του Μεξικού.


Η νέα εκτίμηση προέρχεται από μελέτη Ιαπώνων και Ισπανών ερευνητών, οι οποίοι πραγματοποίησαν πειράματα στην υπόγεια σπηλιά των ορυχείων Νάικα, στην επαρχία Τσιουάουα του Μεξικού.

Πριν από περίπου μια δεκαετία, οι εργάτες του ορυχείου αποστράγγισαν την πλημμυρισμένη σπηλιά, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες φλέβες μολύβδου και αργύρου.

Στην τεράστια υπόγεια αίθουσα τους περίμενε ένα εξωπραγματικό θέαμα: κρύσταλλοι γύψου (διένυδρου θειικού ασβεστίου) με μήκος μέχρι 11 μέτρα, διάμετρο ένα μέτρο και βάρος έως και 55 τόνους.

Οι πρώτες παρατηρήσεις έδειξαν ότι οι κρύσταλλοι σχηματίστηκαν μέσα στο νερό από τη σταδιακή απόθεση αλάτων.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε όμως για να σχηματιστούν αυτά τα φυσικά μνημεία;

Για να δώσει μια απάντηση, ο Δρ  Χ.Σάτο του Πανεπιστημίου Τοχόκου στην Ιαπωνία ταξίδεψε στο Μεξικό για επιτόπια πειράματα.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις είχαν δείξει ότι ο γύψος πρέπει να είχε κρυσταλλωθεί σε θερμοκρασία από 54 έως 58 βαθμούς Κελσίου.

Βυθίζοντας ένα κομμάτι γύψου στα νερά της σπηλιάς, και εξετάζοντάς το με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ο Δρ Σάτο μπόρεσε να μετρήσει απευθείας την ταχύτητα κρυστάλλωσης.

Όπως αναφέρει η ομάδα του στο Proceedings of the National Academy of Sciences, σε θερμοκρασία 55 βαθμών Κελσίου θα χρειάζονταν 900 χιλιάδες χρόνια για να σχηματιστεί ένας κρύσταλλος με διάμετρο ενός μέτρου.

Σε θερμοκρασία ελάχιστα υψηλότερη, στους 56 βαθμούς Κελσίου, ένας ίδιος κρύσταλλος θα είχε σχηματιστεί πολύ ταχύτερα, σε περίπου 500.000 χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου