Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ακροδεξιά παράνοια στο ίντερνετ

Το διαδίκτυο τον τελευταίο (αρκετό) καιρό, έχει γεμίσει με blogs “πατριωτικά”, “ελληνικά”, συνωμοσιολογικά, δήθεν αποκαλύψεων. Όπως μπορεί πολλοί από εσάς να έχετε διαπιστώσει τέτοιου είδους σελίδες αρνούνται οποιαδήποτε επιχειρήματα και γνώση, αποθεώνοντας το παράλογο και την παράνοια. Τα τελευταία χρόνια, απλά τώρα γίνεται πιο ορατό, ακροδεξιά και συνωμοσίες βαδίζουν χέρι-χέρι.


Το διαδίκτυο είναι το ιδανικό περιβάλλον για να εκτεθείς στην απίστευτη τρέλα
. Ο Σόρος είναι ο νέος αντίχριστος, οι Σοφοί της Σιών είχαν βάλει από αρχαιοτάτων χρόνων στο μάτι την Ελλάδα, το ότι δεν έχουμε βιομηχανία ήταν αποτέλεσμα διαπλοκής των Νεφελίμ, ο γέροντας Παΐσιος είχε προβλέψει τι θα κάνει ο Πούτιν, εμείς είμαστε το “εκλεκτόν γένος” και άλλα φαιδρά παρελαύνουν στον ψηφιακό κόσμο.

Η περιχαράκωση των κοινωνικών ομάδων
και η υπόδειξη εχθρών (μετανάστες, απειλές εξ’ ανατολής, κομμουνιστές κτλ) μέσω εξωφρενικών θεωριών βρίσκουν αντίκρυσμα στην μαζική κουλτούρα. Γιατί όμως αν και συμβαίνει αυτό, ακόμη και blogs που είναι από λαϊκιστικά ως εμετικά, έχουν επισκεψιμότητα αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητάς τους; Η άνοδος των ακροδεξιών ιδεών όπως πολλές φορές έχουμε συζητήσει, εμφανίζεται πάντα σε περιόδους ρευστές και οικονομικά δύσκολες. Ειδικά όταν παρουσιάζεται έλλειμμα δημοκρατίας και απουσιάζει η ενότητα στα λαϊκά στρώματα, τα πράγματα είναι πιο εύκολα εξηγήσιμα.

Αν αυτά συνδυαστούν με
απουσία κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ενός βασικού στοιχείου της παγκοσμιοποίησης, την παράκαμψη των εθνικών νομοθεσιών, το μείγμα είναι επικίνδυνο. Όταν διεθνείς οργανισμοί και κέντρα εξουσίας αποφασίζουν αδιαφορώντας για τις ιδιαιτερότητες μιας χώρας, οι κάτοικοί της ευκολότερα θεωρούν πως απειλείται η εθνική τους ταυτότητα και ξυπνάνε τα…πατριωτικά αντανακλαστικά, ειδικά αν είναι απαίδευτοι ή δασκαλεμένοι στο μίσος.

Η εθνική ταυτότητα μπαίνει στο επίκεντρο του διαλόγου, σε έναν κόσμο που πολιτιστικά αφομοιώνει τα πάντα στο όνομα της ομοιομορφίας. Ακόμη και σαν όρος, δεν περίμενε το ίντερνετ για να παρουσιαστεί.
Το ίδιο το διαδίκτυο, είναι ένα μέσο πλανητικό, οπότε ακόμη κι εκεί, οι εθνικές ταυτότητες τίθενται υπό αμφισβήτηση και αλλάζουν. Εξάλλου η πληροφορία που παρουσιάζεται είναι αποσπασματική.

Όταν η λογική κοιμάται, τέρατα γεννιούνται.

Όταν αποδομείται η γνώση και το ψέμα εμπλέκεται σε σενάρια που μοιάζουν αληθινά, ευκολότερα υπάρχει μια στροφή σε πιο δεξιές ιδέες.
Η κοινωνική αλλαγή θα συμβεί μόνο όταν συνειδητά ολόκληρη η κοινωνία (ή το μεγαλύτερο μέρος της) το επιζητά συγκεκριμένα.

Ως τότε,
ο απελπισμένος, ο απαίδευτος και ο φοβισμένος θα στρέφονται σε ακραίες, παράλογες ιδέες και θα νομίζουν πως ο εχθρός είναι απλά υπερ-εθνικός, αδιαφορώντας για την ταξική σημασία των παγκόσμιων αλλαγών

http://www.ramnousia.com/2011/09/blog-post_13.html#.Tm-Tc9QRSDc

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου