Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Οι 10 Έλληνες celebrities που κυριαρχούν στο Twitter και γιατί



Από τον Μάνο Μίχαλο

Κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες μια λίστα στο διαδίκτυο και τα social media, όπου αναφέρονται οι 10 πιο δημοφιλείς Έλληνες celebrities στο Twitter, μια άκρως φυσιολογική εξέλιξη, αφού πλέον η σταρόσκονη είναι πλέον μετρήσιμη στο ελληνικό Twitter, όπου η μισή showbiz έχει account, γράφει σε 140 χαρακτήρες και ξέρει πώς να παίζει στα δάχτυλα το @ (για όποιον δεν ξέρει λέγεται mention και χρησιμοποιείται όταν θες να αναφερθείς ή να μιλήσεις σε κάποιον) και το RT (Retweet, δηλαδή αναδημοσιεύεις ένα tweet στους δικούς σου followers).


Η αλήθεια, πάντως, είναι πως έχω την αίσθηση ότι οι Έλληνες celebrities είναι οι διάσημοι με την πιο έντονη συμμετοχή στο Twitter. Δεν νομίζω ότι σε άλλη χώρα υπάρχουν τόσα διάσημα tweets σε αναλογία με τον πληθυσμό της χώρας μέσα στο ίδιο το μέσο. Αλλά ας μην φεύγουμε από το θέμα (μπορούμε να το αναλύσουμε αυτό, άλλη στιγμή).

Ας δούμε τη λίστα με τους 10 πιο διάσημους και κυρίως το γιατί είναι σε αυτή τη θέση (με countdown)



Στη θέση Νο10 η Τάμτα – και οι φίλοι της (κατά Twitter @_Tamta_)

Followers: 29.909

Following: 118

Πώς τα κατάφερε: Εκτός Twitter είναι συμπαθής σε άντρες και γυναίκες, εντός Twitter δεν γράφει πάρα πολλά (άρα δεν κουράζει).

Τι γράφει: Μιλάει με φίλους της όπως τον @tmastrogiannis, για τα τατουάζ της και για άλλα διάφορα πράγματα, που δεν είμαι πολύ σίγουρος και εξηγώ ακριβώς από κάτω το γιατί.

Τι κάνει λάθος: Γράφει greeklish (περίεργο γιατί η προφορά της είναι πλέον 101% ελληνική)



Στη θέση Νο9 ο Θέμης Γεωργαντάς (κατά twitter @ThemisGeo)

Followers: 31.713

Following: 152

Πώς τα κατάφερε: Πολλά χρόνια στο χώρο της τηλεόρασης και κυρίως της νεανικής (MAD), άρα κοντά στο κοινό του Twitter, άνθρωπος της μουσικής (άρα έχεις κάτι να τον ρωτήσεις αν χρειαστεί) και γενικώς είναι γνωστός. Δίνει μάχη για τη 10αδα, αλλά πιθανότατα θα αντέξει.

Τι γράφει: Παίζει πολύ με φωτογραφίες από όπου βρίσκεται, προωθεί διάφορα events (αναμενόμενο, χωρίς παρεξήγηση) και μιλάει με φίλους του.

Τι κάνει λάθος: Κι αυτός greeklish. Ακόμη και τον Χαριτάτο, Spiro θα τον πει. Επίσης, δεν γράφει απόψεις σε αντίθεση με την τηλεοπτική παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια, όπου στηρίχθηκε στη σωστά δομημένη άποψή του γύρω από το αντικείμενό του.



Στη θέση Νο8 η Πόπη Τσαπανίδου (κατά Twitter @tsapanidou)

Followers: 32.766

Following: 2.048

Πώς τα κατάφερε: Όταν μιλάμε για την πιο αποδεκτή δημοσιογράφο της πρωινής ζώνης, τότε είναι εύκολο να καταλάβουμε το πώς. Η Πόπη Τσαπανίδου έχει πλέον κάνει πολλαπλά #win στη social κοινότητα, γιατί κατάφερε να έρθει κοντά της. Και το following της, είναι αυτό που το αποδεικνύει (είναι η πρώτη της δεκάδας που ακολουθεί πολλούς).

Τι γράφει: Κάνει χιούμορ, σχολιάζει την επικαιρότητα, μας μιλάει για το σπίτι της, γενικώς έχει τη σωστή χρήση. Δεν το κάνει για να «φανεί», το κάνει γιατί της αρέσει.

Τι κάνει λάθος: Πολλά mentions, πολλές απαντήσεις. Μερικές φορές αυτό κουράζει όσους απλώς ακολουθούν κάποιον για την άποψή του.



Στη θέση Νο7 η Έλενα Παπαρίζου (κατά Twitter @paparizouhelena)

Followers: 34.319

Following: 24 (!)

Πώς τα κατάφερε: Βασικά επειδή είναι η Έλενα Παπαρίζου (υπάρχει Έλληνας που δεν θα την ακολουθούσε κάπου;). Κατά τα άλλα, δεν κάνει κάτι ιδιαίτερο στο twitter, εκτός του ότι έχει ωραίο «μωβ» χρώμα στο account.

Τι γράφει: Πολλά επαγγελματικά νέα. Τα υπόλοιπα χάνονται ανάμεσα σε αυτά.

Τι κάνει λάθος: Μόλις το είπαμε.



Στη θέση Νο6 η Έλλη Κοκκίνου (κατά Twitter @ElliKokkinou)

Followers: 36.235

Following: 58

Πώς τα κατάφερε: Φέτος έκανε limit up με τη συμμετοχή της στο Greek Idol, τη σχέση με τον Γιώργο Μπόγρη και το γενικότερα σέξι update της. Οπότε, γιατί όχι;

Τι γράφει: Μιλάει συνέχεια με κάποιον, σαν chatting ένα πράγμα.

Τι κάνει λάθος: Δεν μας λέει το κάτι παραπάνω, δεν «ανοίγεται», κάτι, δεν ξέρω. Αλλά για να είναι στην 6η θέση, κάτι θα ξέρουν παραπάνω όσοι την ακολουθούν.



Στη θέση Νο5 η Ελεονώρα Μελέτη (κατά Twitter @NonoraM)

Followers: 45.146

Following: 78

Πώς τα κατάφερε: Είπε ότι χωρίζει μέσα από το Twitter, δίνοντας τέλος στο social συντηρητισμό της ελληνικής showbiz. Και περισσότερα μπορείς να διαβάσεις εδώ, γιατί θα έπρεπε να είναι ακόμη και στην 1η θέση.

Τι γράφει: Τα πάντα. Ό,τι βλέπει στην τηλεόραση, απαντάει σε κριτικές, κάνει πλάκα με τις φίλες της, ψυχανάλυση, ανεβάζει φωτογραφίες, γενικώς ξέρει το άθλημα. Ή τέλος πάντων, το έμαθε καλά. Και βάζει και ωραίες φωτό για avatar (παρότι με κόκκινο μαλλί)

Τι κάνει λάθος: Πολύ λίγα πράγματα, αλλά πολύ σημαντικό είναι να προσέξει να μην «καεί».



Στη θέση Νο4 η Σίσσυ Χρηστίδου (κατά Twitter @SissyChristidou)

Followers: 47.890

Following: 419

Πώς τα κατάφερε: Έχει δημοσιογραφική φλέβα μέσα της, έχει στυλ (και φαίνεται στο account της) και γενικότερα η σταθερά συνεπής και αξιοπρεπής παρουσία της στην τηλεόραση, θα ήταν προσωπική αυτοκτονία της, αν χαλούσε στο Twitter. Τελικά, το έπιασε το νόημα καλά.

Τι γράφει: Έχει χιούμορ στις απόψεις της, βρίσκει ενδιαφέροντα πράγματα να κάνει RT και αντιμετωπίζει με καλό φιλτράρισμα την ημέρα της στο Twitter. Και φυσικά, μιλάει με τη Ναταλία Γερμανού.

Τι κάνει λάθος: Πολλά θαυμαστικά, πολλά «αααααα» όπως «θα σε αγαπάω πάνταααααα» και φράσεις όπως «κλαίωωω» που είναι περισσότερο προφορικές και όχι για tweets.



Στη θέση Νο3 η Ναταλία Γερμανού (κατά Twitter @nataliagermanou)

Followers: 56.473

Following: 268

Πώς τα κατάφερε: Όπως έχει καταφέρει να είναι στην πρώτη γραμμή της ελληνικής τηλεόρασης, χωρίς σέξι φωτογραφήσεις, χωρίς να βγαίνει πρόγραμμα για το οτιδήποτε και γενικώς όπως έχει πετύχει σε ό,τι και αν έχει κάνει.

Τι γράφει: Βασικά τουιτάρει από τις εκπομπές της (ή για τις εκπομπές της) και από εκεί και πέρα απαντάει σε followers, μιλάει με τη Σίσσυ, κάνει πλάκα και γενικώς socializing.

Τι κάνει λάθος: Πάρα πολλά tweets. Σχεδόν 6.000. Και δεν έχει προσπαθήσει ακόμη να κάνει «εκπομπή» μέσα από το Twitter, να βγάζει ρε παιδί μου ένα chart (show) δικό της, με links και τραγούδια μια φορά την εβδομάδα.



Στη θέση Νο2 ο Σάκης Ρουβάς (κατά Twitter @sakisrouvas)

Followers: 60.767

Following: 301

Πώς τα κατάφερε: Πλάκα κάνετε έτσι;

Τι γράφει: Χαλαρός, επιβραβεύει ό,τι ελληνικό κινείται (με κίνδυνο να γίνει λίγο AdonisGeorgiadis) από ταινία σινεμά του Λάνθιμου, μέχρι ματς της Εθνικής ομάδας. Και όλα αυτά –κυρίως- στα αγγλικά.

Τι κάνει λάθος: Χωρίς πλάκα, δεν κάνει κάτι που μπορείς να πεις «γιατί;». Είναι απλώς ο Σάκης Ρουβάς στο Twitter (χωρίς χοροπηδήματα και στενά παντελόνια). Κουλ.



Στη θέση Νο1 ο Νίκος Αλιάγας (κατά Twitter @nikosofficiel) http://twitter.com/#!/nikosofficiel

Followers: 128.794

Following: 28.074

Πώς τα κατάφερε: Κανονικά δεν θα έπρεπε να είναι σε αυτή τη λίστα, γιατί είναι «διεθνής» και γράφει αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, είναι διάσημος και στη Γαλλία και βασικά, είναι δυνατόν ο Αλιάγας να είναι πιο δημοφιλής από τον Σάκη Ρουβά (with no offense); Τέλος πάντων, τα κατάφερε.

Τι γράφει: Σε 23.645 tweets λογικά πρέπει να έχει γράψει μια μίνι βιογραφία του.

Τι κάνει λάθος: Πώς γίνεται να ακολουθεί 28.000 ανθρώπους; Προφανώς δεν διαβάζει το timeline του.



ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Άλλος με τα συν του, άλλος με τα πλην του, μπήκαν τουλάχιστον στο παιχνίδι και δεν έμειναν οι celebrities μακριά από την ψηφιακή εποχή. Αυτή είναι η πρώτη δεκάδα (τα στατιστικά της οποίας αλλάζουν κάθε λεπτό που περνάει – και ο @NChatzinikolaou έρχεται για να μπει στην πρώτη 4αδα), αλλά υπάρχουν κι άλλοι που έρχονται ή δεν πρόκειται με τίποτα να βρουν τρόπο να φτάσουν στην κορυφή

Οι Έλληνες celebrities είναι τελικά στο twitter λίγο παραπάνω celebrities από όσο χρειάζεται. Όχι όλοι, σίγουρα, αλλά μιλάω για τη γενική εικόνα. Από τη στιγμή που αποφάσισαν να μπουν σε ένα γήπεδο όπου όλοι είναι ίσοι, πρέπει να παίξουν με αυτούς τους κανόνες ή τέλος πάντων με αυτή τη φιλοσοφία. Να ακολουθήσουν τη μάζα. Γιατί, αν δεν το έχουν καταλάβει, είναι η πρώτη φορά από τότε που έγιναν διάσημοι, που επέστρεψαν σε αυτή (τα “social media” είναι απλώς μια φράση που πουλάει).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου