Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Σθεναρή αντίσταση συναντούν οι εξεγερμένοι στη Λιβύη



Στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, ένα από τα τελευταία προπύργια του Μουαμάρ Καντάφι, επικεντρώνονται οι συγκρούσεις εξεγερμένων και δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο καθεστώς. Οι αντικαθεστωτικοί δεν κατάφεραν να καταλάβουν την πόλη και λίγη ώρα μετά την οπισθοχώρησή τους τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πραγματοποίησαν τουλάχιστον πέντε επιδρομές.


Ο ανταποκριτής του Reuters μετέδωσε ότι άκουσε τουλάχιστον πέντε ισχυρές εκρήξεις. Λίγο νωρίτερα οι δυνάμεις των εξεγερμένων είχαν αποσυρθεί από την πόλη Μπάνι Ουαλίντ, υποστηρίζοντας ότι περίμεναν την επέμβαση των αεροσκαφών της Συμμαχίας.

«Διοικητές από το πεδίο της μάχης μάς είπαν να υποχωρήσουμε επειδή το ΝΑΤΟ θα βομβάρδιζε την πόλη» δήλωσε στο Reuters ένας από τους εξεγερμένους. To NATO, όμως, διέψευσε αυτή την πληροφορία.

Οι εξεγερμένοι είχαν δώσει διορία μέχρι σήμερα, Σάββατο, στους κατοίκους της πόλης να παραδοθούν ώστε να αναλάβουν τη διοίκησή της. Ωστόσο, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του το BBC, οι κάτοικοι που παραμένουν πιστοί στον Μουαμάρ Καντάφι είναι περισσότεροι απ' ότι υπολόγιζαν οι εξεγερμένοι.

Σκληρές μάχες διεξήχθησαν και στη γενέτειρα του συνταγματάρχη Καντάφι, τη Σύρτη, όπου και εκεί οι εξεγερμένοι αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν.

Μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου αναφέρουν ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση για την παράδοση των πόλεων που παραμένουν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του καθεστώτος. Ωστόσο, ο προσωρινός πρωθυπουργός Μαχμούντ Τζιμπρίλ προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις του θα απαντήσουν εάν δεχθούν επίθεση.

Όπως επίσης έγινε γνωστό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. «Τη Λιβύη εκπροσωπεί πλέον επίσημα στο ΔΝΤ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο» δήλωσε η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Σάββατο η λιβυκή τηλεόραση και το Αλ Τζαζίρα μετέδωσαν πλάνα στα οποία ο αρχηγός του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ εμφανίζεται να είναι στην Τρίπολη, στην πρώτη μετάβασή του εκεί, αφότου εγκατέλειψε την πρωτεύουσα ο Μ.Καντάφι.

Στα τηλεοπτικά πλάνα ο Τζαλίλ παρουσιάζεται πλαισιωμένος από οπαδούς του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, που ανεμίζουν τις σημαίες του.

Διάφορες πηγές ανέφεραν ότι ο Τζαλίλ ταξίδεψε αεροπορικώς στην Τρίπολη απ' την Βεγγάζη, το προπύργιο των εξεγερμένων, με ενδιάμεσο σταθμό την Μιζουράτα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου