Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Ξεκινούν έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη




Η Ελλάδα ξεκινά έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και η απόφαση για τη σχετική προκήρυξη υπογράφεται άμεσα, δήλωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός απο το βήμα της ΔΕΘ. 



H διαδικασία παραχώρησης περιοχών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα ανοίξει κατ’ αρχήν με την ανάθεση των σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων». Οι σεισμικές έρευνες «μη αποκλειστικών δεδομένων» αποτελούν αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από όλες σχεδόν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου.


Εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου επενδύουν σε έρευνες και τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών - προγραμμάτων Ερευνας και Παραγωγής (Ε-Π) στις περιοχές αυτές. H διαδικασία αυτή, σύμφωνα με το YΠEKA, επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να εξερευνήσει ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου ανέξοδα, αλλά και ταυτόχρονα προσποριζόμενο όφελος από τη συμμετοχή του στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου