Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Φύτεψε, φρόντισε, φάε!



Στο ντοκιμαντέρ "A Seed for Change", ο Αλέξανδρος Οικονομίδης καταγράφει τη σταδιακή μετατροπή κάποιων ανθρώπων, Ελλήνων και Λιβανέζων, από παθητικούς καταναλωτές σε σχεδόν αυτάρκεις μικροκαλλιεργητές.


Ο Αλέξανδρος έκανε έρευνα για να βρει τους πρωταγωνιστές του, τους εφοδίασε με παραδοσιακούς σπόρους και τους ακολουθεί με την κάμερα στις δοκιμασίες που ξέρει ότι θα συναντήσουν, αφού τις πέρασε και ο ίδιος. «Στο τέλος θα γίνει ένα γεφύρι με ανταλλαγή σπόρων ανάμεσα στους Έλληνες και τους Λιβανέζους. Ειδικοί θα μιλήσουν για τη βιωσιμότητα των in house καλλιεργειών και θα επιχειρηθεί μια αναγωγή του τι θα συνέβαινε αν αυτό γινόταν σε μεγάλη κλίμακα μέσα στην πόλη».
Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ:

























Χρήσιμα tips για το μπαλκόνι:


• Για να μεγαλώσει ένα φυτό δεν χρειάζεται καν γλάστρα. Μπορείτε να αγοράσετε βιολογικό χώµα από φυτώριο. Το αφήνετε στο σάκο ή το µεταφέρετε οπουδήποτε, ακόµη και µέσα σε σωλήνα ή σε µια «φάτνη» από παλιά ρούχα. Εννοείται, πάντως, πως κανείς δεν σας εµποδίζει να τιγκάρετε το µπαλκόνι σας στη ζαρντινιέρα, αν κάτι τέτοιο είναι του γούστου σας.

• Αν έχεις φυτέψει ντοµάτες κι αγγούρια στο µπαλκόνι ή την ταράτσα, αφήνεις τα φυτά να µεγαλώνουν και κάθε 2-3 µέρες µπορείς να παίρνεις καρπούς. Η ίδια ντοµατιά δίνει ντοµάτες από τον Ιούνιο µέχρι τον Οκτώβριο. Το µαρούλι µεγαλώνει και µπορεί να φτάσει το 1,5 µέτρο. ∆εν το κόβεις ολόκληρο, αφαιρείς κάθε φορά ένα φύλλο.

• Τα λαχανικά που µεγαλώνουν µε χηµικό λίπασµα είναι πιο µεγάλα σε σχέση µε ίδιας ποικιλίας που αναπτύσσονται φυσικά. Όµως δεν έχουν περισσότερες θρεπτικές ουσίες – απλώς περιέχουν µεγαλύτερες ποσότητες νερού. «Είναι σαν να βάζεις όλο και περισσότερο νερό σε µπαλόνι» εξηγεί ο Οικονοµίδης. Η στερεά ύλη δεν αλλάζει, απλώς διογκώνεται και λεπταίνει το περίβληµά του – εξού και τα βιολογικά προϊόντα έχουν πιο χοντρή φλούδα.

• Η εναλλαγή θέσης εµπλουτίζει το χώµα µε θρεπτικές ουσίες. Ο χειρισµός των φυτών γίνεται κατά «οικογένεια»: η µία δίνει στο χώµα τα ιχνοστοιχεία που του αφαίρεσε η άλλη.

• Αν καταναλώνατε τη δική σας παραγωγή, δεν θα θέλατε να δείτε πραγµατικά «τι γεύση έχει» πριν από οποιαδήποτε πρόσµειξη; «Τώρα σκέφτοµαι διαφορετικά» λέει ο Οικονοµίδης. «Ας µη βάλω ξίδι –ή και λάδι- γιατί θα αλλοιωθεί η γεύση και δεν θα µπορώ να την ξεχωρίσω… ειδικά αν πρόκειται για ρόκα».

Πηγή: jenny.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου