Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Οι καταθέσεις άρχισαν να επιστρέφουν

Δειλά-δειλά οι τράπεζες αρχίζουν να αισθάνονται ένα κύμα επιστροφής των μικροκαταθετών και ιδιαίτερα αυτών που είχαν αποσύρει τους προηγούμενους μήνες τις λιγοστές οικονομίες τους και τις έκρυβαν κάτω από το στρώμα ή σε κάποιο συρτάρι στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, από τη περασμένη Παρασκευή ως και την Τετάρτη στις ελληνικές τράπεζες επανακατατέθηκαν σε μικροποσά περίπου 750 εκ ευρώ.

Αν και δεν ξαναπήρε ποτέ τις διαστάσεις της τελευταίας εβδομάδας του Μαίου, όπου μετά τις δηλώσεις Δαμανάκη και τη φιλολογία περί δημοψηφίσματος για το ευρώ η εκροή καταθέσεων έφτασε το 1,5 δις σε δύο μέρες και έφερε το τραπεζικό σύστημα στα όρια των αντοχών του, οι αναλήψεις ήταν συνεχείς τους μήνες που ακολούθησαν, όχι μόνο για να καλύψουν χρηματοδοτικές ανάγκες των νοικοκυριών αλλά επειδή πολλοί μικροαποταμιευτές είχαν φοβηθεί ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας και η έξοδος από την Ευρωζώνη βρίσκονταν προ των πυλών. Η τάση αυτή κορυφώθηκε τις δύο τελευταίες εβδομάδες πριν από την τελευταία σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών μετά την ανάδειξη της επιλεκτικής χρεοκοπίας σε μείζον ζήτημα της επικαιρότητας και με τις πολιτικές διαστάσεις που πήρε αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, και επειδή επρόκειτο κυρίως για μικροποσά, οι αναλήψεις αυτές γίνονταν κυρίως από τα ΑΤΜ των τραπεζών.

Από τη Δευτέρα πάντως και αφού οι καταθέτες ησύχασαν ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει και δεν θα βγει από το ευρώ, οι συνήθως άδειες τέτοια εποχή τράπεζες γέμισαν από κόσμο, κυρίως συνταξιούχους οι οποίοι προσήλθαν να επανακαταθέσουν τις οικονομίες τους, τις οποίες δεν έκριναν πια φρόνιμο να κρατούν στο σπίτι τους. Τα 750 εκ ευρώ δεν είναι ακόμα το ικανό ποσό που σηματοδοτεί την οριστική αναστροφή του κλίματος, οι τραπεζίτες ωστόσο θεωρούν, πως αν όλα πάνε καλά τις επόμενες μέρες και ο κόσμος ησυχάσει ακόμα περισσότερο θα συνοδευτούν και από την εισροή κεφαλαίων που διέφυγαν για ασφάλεια σε τράπεζες του εξωτερικού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου