Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Φόρος 10%-15% στις καταθέσεις εξωτερικού

Στην επιβολή φόρου 10%-15% στις καταθέσεις που έγιναν σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2009 και μετά προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Κάνοντας χρήση της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, το υπουργείο Οικονομικών καταρτίζει λίστες με όσους έβγαλαν στην αλλοδαπή καταθέσεις πάνω από 150.000 ευρώ την τελευταία τριετία...

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη κάνει μια χαρτογράφηση των καταθετών εξωτερικού εντοπίζοντας περίπου 72.000 καταθέτες σε 42 χώρες.


Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, το μη δηλωθέν εισόδημα από τόκους μπορεί να καταχωρηθεί σε συμπληρωματική δήλωση και να υποβληθεί στις φορολογικές αρχές, χωρίς να υπάρχει ο φόβος της επιβολής προστίμου.


Η δυνατότητα αυτή όμως δεν θα παρέχεται για πάντα. Για όσους δεν ανταποκριθούν άμεσα, έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι ή εναλλακτικά τσουχτεροί φόροι.


Στο τραπέζι έχει τεθεί και η πρόταση για επιβολή φόρου για όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και δεν έχουν «καθαρές σχέσεις» με την εφορία, ύψους 10% έως 15% επί του κεφαλαίου.


Αυτό σημαίνει ότι μεγαλοκαταθέτης με 500.000 ευρώ στο εξωτερικό θα κληθεί να πληρώσει φόρο 75.000 ευρώ.


Αν όχι, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πόθεν έσχες και αναδρομικούς φόρους οι οποίοι ενδεχομένως να του στοιχίσουν ακόμα περισσότερα.

 


Πηγή: newsbomb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου