Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΜΠΑΧΑΛΟ ΜΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ...


Αυτό που από την πρώτη στιγμή φώναζε ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς και που αφορούσε στο «απαράδεκτο» του υπολογισμού της οικονομικής θέσης των ΟΤΑ της χώρας αποδείχθηκε εντέλει σωστό! Κόντρα σε όλες τις Κασσάνδρες που έσπευσαν να πανηγυρίσουν για την δήθεν τοποθέτηση του Δήμου Βύρωνα στους «κόκκινους» Δήμους και να εξαπολύσουν μύδρους κατά της δημοτικής αρχής Χαρδαλιά, η ΕΕΤΑΑ δια του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ράλλη Γκέκα με την υπ. αριθ.                                                                                              
1126 επιστολή του παραδέχεται ότι ο Δήμος Βύρωνα από λάθος υπολογισμό των τακτικών του εσόδων του 2010 (δεν είχαν υπολογισθεί και αναρτηθεί οι μεταβατικοί λογαριασμοί!!!) βρέθηκε στο κόκκινο!
Με το συγκεκριμένο έγγραφο τοποθετεί τον Δήμο Βύρωνα στους «πορτοκαλί» τελικά Δήμους με δείκτη συνολικών υποχρεώσεων / σύνολο τακτικών εσόδων κάτω από το 150%.Η όλη κατάσταση προκαλεί γενικά αμηχανία σε όλους τους αυτοδιοικητικούς κύκλους που αντιλαμβάνονται όχι μόνο ότι η μεθοδολογία του πρώην Υπουργού είναι παντελής αβάσιμη και έωλη αλλά και ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν παραμένουν πλασματικά ως προς την πραγματική εικόνα των ΟΤΑ, γεγονός που πλέον αναγνωρίζει και η νέα ηγεσία του Υπουργείου.
Άλλωστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ όλης της χώρας δεν αφορούν αποκλειστικά τις υποχρεώσεις τους αλλά την τραγική κατάσταση των δεικτών άμεσης ρευστότητας τους, αποτέλεσμα των περικοπών των επιχορηγήσεων τους από το κράτος. Μόνο για το 2010 οι περικοπές προς τους ΟΤΑ έφθασαν το 1,4 δις, όπως καταγγέλλει και η ΚΕΔΚΕ με σχετική ανακοίνωσή της, κατάσταση που αναμένεται να επιβαρυνθεί δραματικά με τα όσα προβλέπει ο νέος εφαρμοστικός νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση σχετικά με την πορεία των επιχορηγήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Αυτοδιοίκησης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου