Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Βολές κατά του ν/σ για δίκες εξπρές πολιτικών

Συνταγματικές βολές πριν καν ακόμη ψηφιστεί εξαπολύει η Ένωση Εισαγγελέων κατά των διατάξεων νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις δίκες-εξπρές σε υποθέσεις διαφθοράς που εμπλέκονται πρώην υπουργοί ή υφυπουργοί.


« Πράξη της δωροληψίας που τελέστηκε από υπουργό κατά τη διάρκεια της θητείας του και ανάγεται στα καθήκοντά του, έστω και αν το έγκλημα αυτό δεν τελέστηκε κατά την άσκηση της δημόσιας εξουσίας είναι λίαν αμφίβολο αν υπάγεται στις διατάξεις τους νομοσχεδίου ή αν εφαρμόζονται το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο Νόμος περί ευθύνης Υπουργών» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Εισαγγελείς.


Η στόχευσή τους αυτή πρακτικά σημαίνει ότι διαφωνούν με την ένταξη του συγκεκριμένου αδικήματος στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, στις διατάξεις του οποίου με φωτογραφικό τρόπο περιλαμβάνεται με τα υπάρχοντα δεδομένα τουλάχιστον η περίπτωση του πρώην υπουργού Τ. Μαντέλη, ο οποίος είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.


Επιπλέον, οι εισαγγελείς εκφράζουν ενστάσεις σε ό,τι αφορά τις ασφυκτικές προθεσμίες για την περαίωση των ανακρίσεων, όπως επίσης και για την νομοθετική απαγόρευση αναβολής της δίκης. Αντίθετα, συμφωνούν απόλυτα με την περιλαμβανόμενη στο νομοσχέδιο ρύθμιση που προβλέπει την υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών με επιστημονικό και υπαλληλικό προσωπικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου