Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Ανεβάζουν τους τόνους, πιθανολογούν εκλογές στην ΝΔ

Η στάση αναμονής διαδέχεται την αρχική στάση αμηχανίας της ΝΔ απέναντι στα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, με την αξιωματική αντιπολίτευση να σταθμίζει τα δεδομένα στο εσωτερικό οικονομικό σκηνικό, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, συνεκτιμώντας όλα τα ενδεχόμενα με κυριότερο εκείνο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.


Παρά το γεγονός ότι η εποχή δεν προσφέρεται, στην Συγγρού εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες, στο φως της δημοσιότητας θα έλθουν μετρήσεις κοινής γνώμης που θα αποτυπώνουν την –αναμενόμενη θετική- υποδοχή των αποτελεσμάτων της ευρωπαϊκής συμφωνίας από την κοινή γνώμη. Στη βάση αυτή, οι πληροφορίες που φτάνουν στα γραφεία των επιτελών του Αντώνη Σαμαρά κάνουν λόγο για εισηγήσεις προς τον Πρωθυπουργό να στήσει άμεσα κάλπες, πιθανολογώντας ότι η συγκυρία του φθινοπώρου μπορεί να αναδειχθεί ως η ευνοϊκότερη όλων για την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Παράλληλα αντιλαμβάνονται ότι στην ίδια κατεύθυνση ασκούνται πιέσεις και από την πλευρά του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος –ακόμη και στη σκιά του Γ. Παπανδρέου- θα διεκδικήσει να πιστωθεί μέρος της φαινομενικά ανακουφιστικής συμφωνίας των Βρυξελλών, μειώνοντας τη αναμενόμενη για τον ίδιο φθορά της καρέκλας του επικεφαλής του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου.

Αυτό στην ΝΔ το εκτιμούν ως το «καλό σενάριο» καθώς θεωρούν ότι παρά την αρχική –μετριασμένη ίσως- ψυχολογική ανάκαμψη, τα εσωτερικά συγκρουσιακά μέτωπα, τόσο εντός της κυβέρνησης όσο και μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνίας, θα μεγεθύνουν τα προβλήματα για τον κ. Παπανδρέου μεσούντος του φθινοπώρου. Το «ιδανικό σενάριο» για την Συγγρού καθυστερεί την κάλπη για λίγους μήνες, κάτι που πρακτικά θα σημαίνει το «ξεφούσκωμα» των κυβερνητικών πανηγυρισμών για την επιτυχή συμφωνία των Βρυξελλών.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα της Συνόδου επαναφέρει –κατά περίτωση- τον κ. Σαμαρά στο προηγούμενο μοντέλο κριτικής προς τον Πρωθυπουργό, με όξυνση των αντιπολιτευτικών τόνων σε δύο κεντρικούς άξονες: Πρώτον, στο ζήτημα της μη αυτοκριτικής από πλευράς Παπανδρέου, ο οποίος εμφάνισε την όλη κατάσταση ττου τελευταίου ενάμιση έτους ως μονόδρομο και επεδίωξε παράλληλα να εμφανίσει τις αναγκαστικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών ως προσωπική επιτυχία. Δεύτερον, στο δεδομένο ότι, τα συμπεράσματα της συμφωνίας εμφανίζουν τόσα κενά ώστε να μην επιτρέπουν πανηγυρισμούς, καλλιεργώντας επί της ουσίας φρούδες ελπίδες στην κοινωνία.

Στην κατεύθυνση αυτή και δεδομένου ότι στο οικονομικό επιτελείο της Συγγρού θεωρούν δεδομένη τη λήψη νέου πακέτου μέτρων σύντομα, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να ασκήσει πιέσεις προς τον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποσπάσει τη δέσμευσή του ότι δεν επίκειται η λήψη νέων μέτρων που θα συμπιέσουν περαιτέρω τα οικονομικά ασθενή εισοδήματα και οι κινήσεις του θα επεκταθούν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και τις μεταρρυθμίσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου