Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Σε επαγρύπνηση για τη γρίπη Η1Ν1

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπηρεσίες Υγείας για τη γρίπη Η1Ν1 καθώς έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και έχουν καταγραφεί 37 σοβαρά κρούσματα, που έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. 
«Η εικόνα αυτή είναι αναμενόμενη για την εποχική γρίπη και το υπουργείο, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), παρακολουθεί την εξέλιξή της», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα από το τμήμα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. η Ελλάδα έχει εισέλθει στην αναμενόμενη εποχική δραστηριότητα της γρίπης. Στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το επικρατούν στέλεχος γρίπης, που εργαστηριακά επιβεβαιώνεται είναι το στέλεχος Α(Η1Ν1)2009.


Ως κύρια μέτρα δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:


-Η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.


-Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν συντομότερα, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


-Η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και ιδιαιτέρως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου