Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Δεν αποχωρούν οι καταληψίες από τη Νομική


Χωρίς ... επιβάτες έφυγαν τα λεωφορεία, που εστάλησαν από τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, στο κτίριο της νομικής για να «φορτώσουν» τους μετανάστες απεργούς πείνας, που έχουν καταλάβει από προχθές τον χώρο, και να τους μεταφέρουν στον άλλο, που προτείνεται από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου....
Στη συνέλευσή τους οι απεργοί αποφάσισαν να μην μετακινηθούν από το κτίριο της Νομικής, επικαλούμενοι τρεις λόγους, τους οποίους αναφέρουν σε γραπτή τους ανακοίνωση.
Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:
1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από την άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτινούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.
Στο καταληφθέν κτίριο, εξάλλου, βρέθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί».
Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράϊκου, δέχθηκε αίτημα από την πρυτανεία του πανεπιστημίου να επιτρέψει την παρέμβαση της Αστυνομίας για την εκκένωση του χώρου.
Αυτή την ώρα είναι κλειστή η Σόλωνος από το ύψος της Αμερικής έως την Ασκληπιού, καθώς και όλα τα στενά γύρω από το κτίριο της Νομικής, όπου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ.
Άμεση λύση ζητά η Άννα Διαμαντοπούλου
Την ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική Σχολή, καθώς, όπως είπε, «δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για να παραταθεί μια κατάσταση που δεν είναι προς όφελος ούτε για τη χώρα ούτε για κανέναν», επεσήμανε, μιλώντας, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου.
Ταυτόχρονα, η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για «κατάχρηση και καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου από ομάδα μεταναστών που οδηγήθηκε εκεί και καθοδηγήθηκε από συγκεκριμένες οργανώσεις και πολιτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει θεσμικό πλαίσιο και νόμος και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μην τον εφαρμόζει».
Ακόμα, χαρακτήρισε θετική την πρόταση των πρυτανικών αρχών για μετακίνηση σε άλλο κτίριο των μεταναστών σε συνεργασία με ΜΚΟ και την Εκκλησία, ώστε να απελευθερωθεί ο χώρος του πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη η υπόθεση και το υπουργείο Παιδείας αναμένει την απάντηση, που πρέπει να δοθεί άμεσα.
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν στην Καθημερινή ότι η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί ότι η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε μία τεράστια προσπάθεια για να βρεθεί διέξοδος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η απάντηση από την πλευρά των μεταναστών στην πρόταση της πρυτανικής αρχής είναι η μόνη λύση.
Βούγιας: «Η Νομική είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι φιλοξενίας μεταναστών»
«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει (το θέμα της Νομικής) με νηφαλιότητα και κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στους νόμους και τους κανόνες. Ελπίζω ότι θα υπάρχει σύντομα εκτόνωση. Ας εξαντλήσουμε τα όρια της σωστής εφαρμογής του νόμου και τον πρώτο λόγο έχει η πανεπιστημιακή κοινότητα, σε συνεργασία με την Πολιτεία και την Δικαιοσύνη».
Αυτά ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών Σπ. Βούγιας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την πιστοποίηση των μηχανοδηγών.
Τόνισε επίσης πως η Νομική είναι χώρος εκπαίδευσης και όχι φιλοξενίας μεταναστών, αλλά ανέφερε εκ νέου ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα με τρόπο σοβαρό, νηφάλιο και με σεβασμό στους κανόνες δικαίου και νόμους.
Κατά την έναρξη της συζήτησης επί των άρθρων του νομοσχεδίου, στο θέμα της Νομικής αναφέρθηκαν όλοι οι εισηγητές των κομμάτων, με τον εισηγητή της πλειοψηφίας Μ. Κατρίνη να τονίζει ότι το υπουργείο Παιδείας πρέπει να νομοθετήσει άμεσα για να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα που καταλύουν τους νόμους.
«Η χώρα θα διασυρθεί και από αυτή την εικόνα κατάληψης που σήμερα είναι από μετανάστες, ενώ αύριο θα είναι από οποιαδήποτε ομάδα που διαμαρτύρεται», είπε.
Ο εισηγητής της ΝΔ Αθ. Μπούρας ανέφερε ότι η κατάληψη της Νομικής αποτελεί την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ανεκτικότητας, στη διαχρονική διαστρέβλωση του θεσμού του ασύλου. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε εξωπανεπιστημιακός να επικαλείται το άσυλο, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν είναι προκάλυμμα εγκληματικών ενεργειών ή πράξεων, δεν μπορεί να υποθάλπει την αυθαίρετη και βίαιη συμπεριφορά μειοψηφιών, που οδηγεί στον εκφοβισμό διδασκόντων και δεν μπορεί να καταλύει τη έννομη τάξη, είπε. Ο εισηγητής της ΝΔ πρόσθεσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει ριζικά, η δημοκρατία κυριαρχεί, σήμερα (το άσυλο) δεν εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή ελευθερία,αλλά οδηγεί στον περιορισμό της. Πρέπει άμεσα να λυθεί το πρόβλημα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση και να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου. Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έβγαλε μόνο χθες την ανακοίνωση. Στο συνέδριο τον Ιούλιο δεσμεύτηκε και είπε ότι θα καταργήσουμε το άσυλο παρανομίας στα πανεπιστήμια, πρόσθεσε ο κ. Μπούρας.
Εκ μέρους του ΛΑΟΣ ο Π. Μαρκάκης χαρακτήρισε λυπηρό το φαινόμενο της κατάληψης της Νομικής. Ταυτόχρονα είπε πως προκάλεσε εντύπωση η ανάγκη που αισθάνθηκε ο Α. Τσίπρας να έρθει στην ολομέλεια να απολογηθεί για την πρωτοβουλία μιας συνιστώσας, που έφερε εδώ τους μετανάστες.
«Το παράξενο είναι ότι κατηγόρησε άλλους ότι είναι προβοκάτσια εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος το έκανε δηλαδή; Το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ;»,ρώτησε και κατέληξε υποστηρίζοντας ότι «η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι».
«Δεν ήρθε να απολογηθεί ο κ. Τσίπρας. Να σταματήσει το παραμύθι και η παραπληροφόρηση από αυτούς που αναπαράγουν, σαν παπαγαλάκια, ό,τι γράφεται. Είναι υπαρκτό το πρόβλημα. Δεν έχει δικαίωμα να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καθοδηγεί κανέναν, συμπαρίσταται σε όσους έχουν δίκαια αιτήματα. Δεν θα κάνουμε την χάρη σε κανέναν να φιμωθούμε. Φωνάζουν συνάδελφοι στα «πρωινάδικα» που θέλουν να καταργηθεί το άσυλο. Ποιοι μιλούν γι αυτό; Αυτοί που θέλουν να γυρίσουμε στην χούντα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου.
Γεννηματά: «Η υπόθεση της Νομικής δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα»
Η υπόθεση της Νομικής, δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα αντί να αναδείξει τα θέματα των μεταναστών, τόνισε η αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
«Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη εκείνων“, είπε, “οι οποίοι, είτε με σκοπιμότητα, είτε από αφέλεια, οδήγησαν τους ανθρώπους αυτούς μέσα στη Νομική. Απο την άλλη μεριά, δίδεται η δυνατότητα να αρχίσουν οι ``κορώνες`` για το άσυλο. Αυτή η συζήτηση είναι πάρα πολύ άδικη. Εμείς φέρνουμε μια πρόταση αλλαγής στον τρόπο διοίκησης των Πανεπιστημίων που θα εξασφαλίσει και τη φύλαξη και την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δυνατότητα του πρύτανη να είναι ένας πνευματικός ηγέτης. Αντί να πάρουν θέση στα συγκεκριμένα ζητήματα, έρχονται και μας λένε καταργήστε το άσυλο. Μάλιστα, τη μια στιγμή ο κ. Σπηλιωτόπουλος, λέει ότι δεν πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι κατάκτηση, και την άλλη, μέσα σε μια μέρα, κάνουν στροφή 180 μοιρών και έρχονται και λένε, καταργήστε το άσυλο”.
Κουβέλης: «Το Πανεπιστήμιο απειλείται από τη μη ορθή λειτουργία του ασύλου»
«Ο νόμος είναι σαφής. Όταν στο εσωτερικό του πανεπιστημιακού χώρου, εκεί δηλαδή που λειτουργεί ο θεσμός του ασύλου, συντελούνται παράνομες πράξεις, τότε η εισαγγελική αρχή μπορεί να καλέσει τη διωκτική αρχή για να αποβληθούν ή και να συλληφθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι διαπράττουν αδικήματα και μάλιστα αυτόφωρα», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Flash».
Σε ερώτηση αν απειλείται το Πανεπιστήμιο ο κ. Κουβέλης απάντησε: «Κατά τη γνώμη μου όχι, το Πανεπιστήμιο σήμερα απειλείται από τη μη ορθή λειτουργία του ασύλου».
Εκτίμησε, δε, ότι αποσπασματικές πρωτοβουλίες για τους μετανάστες δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα, λέγοντας:
«Εάν δεν υπάρξει μια πανευρωπαϊκή αντιμετώπιση του ζητήματος, με κατανομές, τότε δεν θα μπορέσει η Ελλάδα με διοικητικά μέτρα να το αντιμετωπίσει. Αυτό θέλει γερά πολιτικά αντανακλαστικά, άμεση επέμβαση και όχι κραυγές και όχι «πρωτοβουλίες», που κάποιες αναλαμβάνουν να στηρίξουν τους μετανάστες ερήμην μιας συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής, και κάποιοι, για παράδειγμα στον Άγιο Παντελεήμονα, αναλαμβάνουν την ευθύνη να επιβάλουν τη δήθεν τάξη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου