Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

IIF: Μετά το 2020 έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

IIF: Μετά το 2020 έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Επίφοβη χαρακτηρίζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο μία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το 2014, όπως επισημαίνει σε έκθεσή του, συνιστώντας προσεκτικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά το χρόνο.

Σύμφωνα με την έκθεση «Greece: Yields Retreat as Adjustment Advance», μία έξοδος της χώρας μας στις αγορές το 2014 θα αύξανε το κόστος δανεισμού και μάλιστα εκτιμάται ότι η τρόικα δεν θα το επιτρέψει πριν η ανάπτυξη αγγίξει το 3,2% σε ετήσια βάση, κάτι που κατά το Ινστιτούτο δεν αναμένεται πριν το 2018.
Όπως υποστηρίζει το IIF, με δεδομένους τους κινδύνους για την ανάπτυξη, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να προσφύγει σε δανεισμό υψηλών ποσών με υψηλό επιτόκιο, γιατί κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη διατηρησιμότητα του χρέους.
«Σημαντικά ποσά δανεισμού με υψηλότερο κόστος θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν αρνητικά τις επίσημες προβλέψεις βιωσιμότητας του χρέους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
«Γι'αυτό, ο δανεισμός από τις αγορές είναι πιθανό να εμποδιστεί από την τρόικα μεχρι η ανάπτυξη να επιστρέψει σε ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 3,2% που προβλέπει το πρόγραμμα για το 2015-2020. Το πρόγραμμα πράγματι προβλέπει μικρά αλλά αυξανόμενα ποσά εκδόσεων να ξεκινούν μόλις το 2018, με πλήρη έξοδο στις αγορές όχι πριν το 2020», προστίθεται στην έκθεση.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα βάλει τέλος στον 4χρονο αποκλεισμό της από τις αγορές το 2014 μέσω μιας μικρής έκδοσης ομολόγου.
Η έκδοση ομολόγου το 2014 θα είναι μικρή» επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, από το Παρίσι όπου βρίσκεται, με αφορμή τη Σύνοδο του ΟΟΣΑ.
Και πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας: Δεν είμαι σίγουρος αν η έκδοση ομολόγου θα πραγματοποιηθεί στο πρώτο ή στο δεύτερο εξάμηνο του 2014.
«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να αντλήσει μεγάλο ποσό, καθώς τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που έλαβε η Αθήνα από τους δανειστές της έχουν βελτιώσει κατά πολύ το προφίλ του χρέους μας», διευκρίνισε στη συνέχεια ο κ. Στουρνάρας.
«Τα κόστη δανεισμού έχουν υποχωρήσει σημαντικά, επομένως η έκδοση ομολόγου θα είναι μικρή", έσπευσε να προσθέσει ο κ. Στουρνάρας».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου