Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Η πρώτη δημόσια διαφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων

Με φανερή ένταση και πολλές ενστάσεις, που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά δημόσια, εξήλθαν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οι κύριοι Κουβέλης και Βενιζέλος.

Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και κ. Κουβέλης έθεσαν ουσιαστικά ως προαπαιτούμενο της κυβερνητικής συνοχής την κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, διαφωνώντας ανοιχτά με την πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να στείλει στις ελληνικές καλένδες το όλο θέμα.



Παράλληλα, τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και και ο κ. Βενιζέλος, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, έθεσαν θέμα συντονισμού της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, να ζητά να ξανασυζητηθεί και να επικαιροποιηθεί το προγραμματικό πλαίσιο των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ο κ. Βενιζέλος έθεσε θέμα και αξιολόγησης προσώπων, ενώ σε μια αποστροφή των δηλώσεών του μίλησε για κυβερνητική πλειοψηφία η οποία πρέπει να επιβεβαιώνεται.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αν δεν κατατεθεί προς συζήτηση του αντιρατσιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, τότε το ΠΑΣΟΚ θα φέρει τη δική του πρόταση και θα ζητήσει την ψήφισή της. Όπως, χαρακτηριστικά, είπε,  η χώρα έχει υποχρέωση προς τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το δημοκρατικό αίσθημα να καταθέσει ένα πλήρες νομοθέτημα κατά των φιλοναζιστικών συμπεριφορών, ειδικά όταν υπάρχει ένα μόρφωμα με απροκάλυπτο ναζιστικό χαρακτήρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι η κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου είναι μια πράξη ουσιαστικά δημοκρατική, ενώ εξέφρασε την πλήρη αντίθεση, αν όχι την οργή του, για τον προορισμό της νομοπαρασκευαστική επιτροπής της Βουλής, η οποία, όπως είπε, δύο ώρες πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δημοσίευσε, απαραδέκτως, τις απόψεις της για τις συνταγματικές διατάξεις. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, είπε ο κ. Κουβέλης, ελέγχεται για απαράδεκτη σκοπιμότητα.

Εν μέσω όλου αυτού του κλίματος έντασης, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να διαφοροποιούνται για πρώτη φορά ανοιχτά με την όλη κυβερνητική λειτουργία, φαίνεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις, ότι συζητήθηκε το θέμα της ανεργίας των νέων, αλλά και τα θέματα της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι πολιτικοί αρχηγοί θα συνέλθουν και πάλι, ενδεχομένως, μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου