Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Οι Γερμανοί δεν έχουν χιούμορ, είναι εργασιομανείς και... άλλα ανόητα στερεότυπα


Εργασιομανείς, αποτελεσματικοί, χωρίς χιούμορ. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα για τους Γερμανούς. Οι εορτασμοί, αυτόν τον μήνα, για τα 200 χρόνια από την γέννηση του Βάγκνερ βοήθησαν τον ανταποκριτή του BBC Στίβεν Εβανς να συνειδητοποιήσει πόσο συχνά διαψεύδονται αυτές οι προκαταλήψεις.

«Ετυχε να συζητήσω με τον διευθυντή της Deutsche Oper, μίας από τις μεγαλύτερες όπερες στον κόσμο. Και αποφάσισα να τον δοκιμάσω κάπως, επειδή είχα δει μια παράσταση του Τριστάνου και Ιζόλδης που με είχε ενοχλήσει», γράφει ο Εβανς.

«Ο Τριστάνος και Ιζόλδη έχει να κάνει με τους κελτικούς μύθους. Αλλά αυτή η παράσταση διαδραματιζόταν σε ένα υπερωκεάνιο με ναρκομανείς επιβάτες που διέσχιζαν, γυμνοί, την σκηνή. Ο διευθυντής με αποστόμωσε όταν με πληροφόρησε ότι ο σκηνοθέτης είναι... Βρετανός», συνεχίζει ο Εβανς.

Αλλος ένας μύθος γκρεμίστηκε όταν πήγε στη Λειψία όπου ανεγέρθηκε ένα νέο άγαλμα του Βάγκνερ.
Ο διοργανωτής των εκδηλώσεων εκεί, στη γενέτειρα του μεγάλου συνθέτη, μίλησε με τον Εβανς έξω από την λυρική σκηνή, ένα κτίριο χτισμένο από κομμουνιστές, γεμάτο σφυροδρέπανα και άλλα σύμβολα του υπαρκτού σοσιαλισμού.

«Υποθέτω, του είπα, ότι ο Βάγκνερ δεν ήταν ο πιο δημοφιλής συνθέτης στην πρώην ανατολική Γερμανία. Θα έμοιαζε πολύ εθνικιστής και θα θύμιζε στον κόσμο τον ναζισμό. Πάλι έκανα λάθος. Φαίνεται ότι η όπερα γέμιζε από κόσμο που έτρεχε να ακούσει Βάγκνερ», γράφει ο Εβανς.

«Κάνουμε πολλά λάθη για την Γερμανία όταν την βλέπουμε από το εξωτερικό. Οι Γερμανοί εργάζονται πιο σκληρά από όλους; Οχι, βέβαια. Δείτε τους αριθμούς: οι Γερμανοί δουλεύουν λιγότερες ώρες την εβδομάδα από τους Ελληνες.
Οσο για την αποτελεσματικότητα, την διαψεύδουν ένα σωρό μεγάλα έργα που καθυστερούν και ξεπερνούν κατά πολύ τον προϋπολογισμό», τονίζει ο Εβανς.

«Μιλιταριστές ή όχι; Η Γερμανία διστάζει, ακόμη, να εμπλακεί σε πολέμους στο εξωτερικό, αλλά η αμυντική βιομηχανία της κάνει χρυσές δουλειές. Πουλάει τανκς στην Ινδονησία και την Σαουδική Αραβία, και υποβρύχια στο Ισραήλ. Εδώ δεν μπορούμε να απαντήσουμε με βεβαιότητα»
, συνεχίζει ο Εβανς.

«Υπάρχει άλλο ένα στερεότυπο που κυκλοφορεί, ιδίως στην Βρετανία: ότι οι Γερμανοί δεν έχουν χιούμορ. Πάλι λάθος. Το διαπίστωσα, για άλλη μια φορά, πριν από λίγες ημέρες, όταν ανακαλύφθηκε μια βόμβα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κοντά στον κεντρικό σταθμό στο Βερολίνο. Ο πυροτεχνουργός που πήγε να την εξουδετερώσει φορούσε μια κονκάρδα που έγραφε: Αν με δείτε να τρέχω, τρέξτε οπωσδήποτε πίσω μου», καταλήγει ο ανταποκριτής του BBC.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου