Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Προανακριτική: Στους 54 οι βουλευτές που κατηγορούν για απιστία τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου

Από 54 βουλευτές υπογράφεται η πρόταση για επέκταση της διεξαγόμενης ήδη προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν και τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου και για το αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία.


Ειδικότερα, η πρόταση για επέκταση του κατηγορητηρίου συντάχθηκε από τον πρόεδρο τηςΠροκαταρκτικής Επιτροπής που διευρευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ Χρήστο Μαρκογιαννάκη και υπογράφεται από 52 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, τον Π. Ρήγα από τοΠΑΣΟΚ και τον Β. Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους 54 βουλευτές, τίθεται το ζήτημα αν θα απαιτηθεί η διαδικασία συγκρότησης νέας επιτροπής για τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ή εάν υπάρχει δυνατότητα την προκαταρκτική εξέταση να διενεργήσει η ήδη λειτουργούσα Επιτροπή, η οποία διεξάγει προκαταρκτική εξέταση για τα αξιόποινα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και παράβασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ πήρε νέα τροπή, μετά τα έγγραφα του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκαν στην Προανακριτική,από τα οποία διαπιστώθηκε ότι η λίστα έφθασε επίσημα στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών για αξιοποίησή της μόνο για φορολογικούς σκοπούς.

Τι αναφέρει το κείμενο που αιτιολογεί την κακουργηματική δίωξη

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο που συνέταξε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει ότι «υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις στηριζόμενες σε αδιαμφισβήτητα πραγματικά περιστατικά, ότι στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου συντρέχουν εξ υποκειμένου και εξ αντικειμένου οι προϋποθέσεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος (αρ. 256 περ. γ΄υποπερ α και β)».

Επιπροσθέτως, η πρόταση υπενθυμίζει τους «βασικούς ισχυρισμούς που προέβαλλε ο κ. Παπακωνσταντίνου όταν του αποδίδετο ότι ολιγώρησε από πρόθεση και δεν αξιοποίησε το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ, δίνοντας άμεσα εντολή προς το ΣΔΟΕ και τους λοιπούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για έλεγχο». Ότι δηλαδή το CD αποτελούσε προϊόν «υποκλοπής», πως «παρεδόθη στην χώρα μας ατύπως από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ» και ότι «η δημοσιοποίηση του γεγονότος αυτού θα μπορούσε να διαταράξει τις σχέσεις Ελλάδας Γαλλίας» και θα επισημαίνει πως «οι ισχυρισμοί, όμως αυτοί του κ. Παπακωνσταντίνου ανετράπησαν πλήρως από το περιεχόμενο του υπο ημερομηνία 29.9.2010 εγγράφου του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας προς τον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσι…», το οποίο παρέλαβε η προανακριτική στις 15.5.2013.

Από το περιεχόμενο του εν λόγω εγγράφου συνάγεται μεταξύ άλλων ότι «η παράδοσή του στις ελληνικές αρχές» κάθε άλλο παρά άτυπη ήταν αφού:

1) πρόκειται για ενεργοποίηση διοικητικής συνδρομής, προβλεπομένης από σύμβαση Ελλάδας Γαλλίας και ευρωπαϊκή οδηγία

2) προηγήθηκε έγγραφο αίτημα της χώρας μας την 13.9.2010 από τον πρέσβη κ. Χαλαστάνη

3) η παράδοση έγινε κατά τρόπον «πανηγυρικό» με διαβιβαστικό έγγραφο και υπογραφές».

Σημειώνεται ότι στην Προανακριτική Επιτροπή έχει προγραμματιστεί να καταθέσει την ερχόμενη Τρίτη, ο πρέσβης Κωνσταντίνος Χαλαστάνης. 

Σαχινίδης: Δεν ενημερώθηκα για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ

Τέλος, να σημειωθεί ότι κατά την σημερινή κατάθεσή του στην Προανακριτική Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υποστήριξε ότι ποτέ δεν ενημερώθηκε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ ενώ άφησε σαφέστατα αιχμές κατά του τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Όπως φέρεται να είπε αν κάποιος θα έπρεπε να τον είχε ενημερώσει αυτός κανονικά θα ήταν ο κ. Διώτης. 

Ακόμη, απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ Κωνσταντίνο Μπίκα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου