Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Τα πιο περίεργα είδη που ανακαλύφθηκαν το 2012

Περίεργα είδη με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά και μέγεθος, περιλαμβάνονται στη λίστα με τα 10 νέα είδη που ανακαλύφθηκαν το 2012 και ξεχώρισαν. Η σχετική λίστα καταρτίστηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ανακάλυψη των Ειδών του πανεπιστημίου της Αριζόνα των ΗΠΑ. Η επιλογή των ειδών βασίστηκε στην κρίση μιας παγκόσμιας επιτροπής βιολόγων με επικεφαλής τον ισπανό ζωλόγο Αντόνιο Βαλδεκάσας του Εθνικού Μουσείου Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης.


Η δημιουργία της λίστας, στόχο έχει να διεγείρει το ενδιαφέρον του κοινού παγκοσμίως για την σημασία προστασίας της βιοποικιλότητας. Μάλιστα, η ανακοίνωση φέτος συμπίπτει με την επέτειο της γέννησης του σουηδού βοτανολόγου Κάρολου Λιναίου, ο οποίος εγκαινίασε τη σύγχρονη επιστημονική ταξινόμηση των ειδών τον 18ο αιώνα.

Δείτε τη σχετική λίστα…



Μικροσκοπική βιολέτα ύψους μόλις ενός εκατοστού που απαντάται στις βουνοκορφές των Άνδεων.



Μεγάλος σαρκοβόρος θαλάσσιος σπόγγος σε σχήμα άρπας που σε βάθος 3.400 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού, τρέφεται με ζωικό πλαγκτόν.



Μαϊμού (Lesula Monkey) που ζει στο Κονγκό, με μάτια και πρόσωπο που θυμίζει ανθρώπινο. Οι ντόπιοι γνώριζαν για χρόνια την ύπαρξή της, όμως περιγράφηκε από τους επιστήμονες μόλις το 2012.



Νυχτόβιο φίδι που τρώει σαλιγκάρια και ζει στον Παναμά.





Μοναδικός μύκητας στη λίστα είναι ο Ochroconis anomala που εντοπίστηκε στη Γαλλία και απειλεί τις βραχογραφίες στο διάσημο παλαιολιθικό σπήλαιο του Λασκό.



Ένας βάτραχος μήκους μόλις επτά χιλιοστών, είναι το μικρότερο σπονδυλωτό στον κόσμο και καταλαμβάνει μια θέση στη λίστα.



Θάμνος με φύλλα σμαραγδένιου χρώματος και πορφυρά άνθη που ονομάζεται Eugenia petrikensis και απαντάται μόνο στη Μαδαγασκάρη.



Κατσαρίδα Luchihormetica luckae που εντοπίστηκε στο Εκουαδόρ και λάμπει μέσα στο σκοτάδι σαν πυγολαμπίδα.







Πεταλούδα Semachrysa jade της Μαλαισίας.





Μύγα που έζησε πριν από 165 εκατ. χρόνια και μιμούνταν τα φύλλα ενός δέντρου. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου