Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Άνοιξε το αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο της Νομικής


Προχθές το πρωί φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής άνοιξαν το κλειστό Κυλικείο της Νομικής Αθηνών και το μετέτρεψαν σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο, που θα λειτουργεί από τους φοιτητές. Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου από το Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο Νομικής:

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε βρισκόμαστε κάπου στη μέση. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να δράσουν οι ίδιοι για τους εαυτούς τους, έξω απ’ το κυρίαρχο παράδειγμα. Πληθαίνουν, άλλωστε, τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα είτε πρόκειται για ένα εργοστάσιο (Βιομηχανική Μεταλλευτική), είτε για περιαστικές καλλιέργειες (Περκανθές), είτε για ένα απλό κυλικείο.

Το εγχείρημα μας απαρτίζεται από ανθρώπους διαφορετικής πολιτικής και ιδεολογικής αφετηρίας. Είμαστε φοιτήτριες/φοιτητές της σχολής κι επιδιώκουμε ο χώρος του πανεπιστημίου να καταστεί πραγματικά ελεύθερος, δημόσιος και κοινωνικός, αρχής γενομένης απ’ το κυλικείο.

Επιθυμούμε ένα κυλικείο που θα λειτουργεί από τους φοιτητές για τους ίδιους τους φοιτητές. Σε αντίθεση με το πρότυπο του κυλικείου-μαγαζιού, προτείνουμε την αυτοδιαχείρισή του απ’ τους φοιτητές, με βλέψη να μετατραπεί σ’ ένα ζωντανό, ανοιχτό κύτταρο δημιουργικότητας, ανταλλαγής απόψεων και ιδεών κι επικοινωνίας. 

Στο αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο θα μπορούν να οργανώνονται, με πρωτοβουλία των φοιτητών, προβολές, εκδηλώσεις λόγου και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, ενώ θα μπορούσε να δημιουργηθεί βιβλιοθήκη και φωτοτυπάδικο για τις ανάγκες της σχολής.

Οι αποφάσεις για τη λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου θα παίρνονται από ανοιχτή συνέλευση, με διαδικασίες άμεσης δράσης κι άμεσης δημοκρατίας. Στη συνέλευση όλοι θα είμαστε ισότιμα μέλη, συμμέτοχοι μιας δυναμικής, δημιουργικής διαδικασίας, μακριά από γραφειοκρατικές και παραταξιακές λογικές.

Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες θεωρούμε δεδομένο ότι οι τιμές θα πρέπει να διατηρούνται πολύ χαμηλές. Επιπλέον, σε μικρές, εναλλασσόμενες βάρδιες θα μπορούν να εργάζονται όσοι φοιτητές το επιθυμούν, αποκομίζοντας ένα χαρτζιλίκι-αποζημίωση για τον κόπο τους. Η ανοιχτή συνέλευση θα διαχειρίζεται τα χρήματα με πλήρη διαφάνεια και τυπικότητα, διαθέτοντάς τα στις εξής τρεις κατευθύνσεις:

1)    Στην αυτοχρηματοδότηση του ίδιου του εγχειρήματος για την κάλυψη των υλικών του αναγκών (αναλώσιμα, μηχανήματα)

2)    Στους φοιτητές που θα εργάζονται στις βάρδιες, με τη μορφή συμβολικής αποζημίωσης

3)    Το περίσσευμα των χρημάτων θα διατίθεται, έπειτα από συζήτηση και απόφαση της συνέλευσης, σε κοινωνικά εγχειρήματα (π.χ. κοινωνικά ιατρεία/παντοπωλεία)

Ελάτε να χαράξουμε όλοι μαζί, συλλογικά, τον κοινό μας δρόμο, να φανταστούμε τη ζωή μας αλλιώς!

Συνέλευση για το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο, αύριο, Τετάρτη, στις 14:00, στο χώρο του κυλικείου.

Πηγή: left.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου