Διπολισμός, μανιοκατάθλιψη, ψυχαναγκασμοί και η λίστα με τις ψυχικές νόσους συνεχίζεται ες αεί και θα συνεχίζεται μέχρι επιτέλους να σπάσει η σιωπή και η ντροπή.
Ασθενών και συγγενών.
Τα ψυχικά νοσήματα αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου αυτού που κατοικεί στον πλανήτη Γη. Ποιος άλλωστε εν έτη 2012 δεν εμφανίζει συμπτώματα έντονου στρες ή κατάθλιψης;
Τα «ελαφριά» περιστατικά συναντώνται κατά εκατομμύρια. Ποιος σας είπε όμως ότι τα αποκαλούμενα «βαριά» αφορούν τους λίγους;
Ένας «βολικός» τρόπος για να κατανοήσουμε τον ρυθμό διείσδυσης των ψυχικών νοσημάτων στην σύγχρονη κοινωνία, είναι να κοιτάξουμε παραδείγματα από τις λεγόμενες διασημότητες που κοσμούν τα περιοδικά και τις τηλεοπτικές εκπομπές με την αξιοζήλευτη ζωή τους.
Όμως όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού, τα φώτα της δημοσιότητας δίνουν τη θέση τους στο βαθύ σκοτάδι και τότε οι μάχες με τα δαιμόνια ξεκινούν.
Το newpost.gr έψαξε, έμαθε και σας παρουσιάζει χαρακτηριστικές περιπτώσεις πανέμορφων και επιτυχημένων γυναικών που δεν δίστασαν να παραδεχθούν δημόσια το πρόβλημα τους…
Όνομα: Angelina Jolie
Νόσος: Συναισθηματική Αστάθεια και Διαταραχή προσωπικότητας (BDB)
Η υπέρτατη γυναίκα του Hollywood με τα σαρκώδη χείλη και το «φονικό» κορμί , πάσχει από μια ψυχική διαταραχή, που θεωρείται από την ιατρική κοινότητα μια από τις πιο επίμονες ασθένειες που δυστυχώς δεν σε εγκαταλείπει ποτέ.
Η διαταραχή αυτή εμφανίζει σχετικά ήπια συμπτώματα από την εφηβική ηλικία και εκδηλώνεται μετά την ενηλικίωση του ατόμου. Ο ασθενής παρουσιάζει αδυναμία εξισορρόπησης των αρνητικών και θετικών συναισθημάτων του , αδυνατώντας να αποκτήσει μια αδιάφορη άποψη για το οτιδήποτε. Έχει τη συνήθεια να υπερεκτιμά ή να υποτιμά στον μέγιστο βαθμό το κάθε αντικείμενο ή πρόσωπο που το περιβάλλει.
Η κατάσταση της Jolie πάντως φαίνεται πως έχει ήδη καλυτερέψει από τότε που υιοθέτησε τον πρώτο της γιο τον Maddox, κυρίως όμως από τότε που παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και χρήζει αντιμετώπισης.
Σε σχέση με το παρελθόν της, ο ίδιος ο πατέρας της, ο Γιον Βόιτ, είχε αποκαλύψει πως ως έφηβη, η Jolie χαράκωνε με μαχαίρια τον εαυτό της, ενώ στα πλαίσια της διαταραχής της, είχε εμμέσως παραδεχθεί ότι ήταν ερωτευμένη… με τον αδερφό της.
Αν μας επιτρέπεται το black humour, δεν είναι να απορεί κανείς πώς κατάφερε να ερμηνεύσει συγκλονιστικά και να βραβευτεί με Όσκαρ γι’ αυτό, το ρόλο της ως έγκλειστης σε ψυχιατρείο, στην ταινία Girl, Interrupted…
Όνομα: Catherine Zeta Jones
Νόσος: Διπολισμός ή Μανιοκατάθλιψη
Το 2011, όλος ο κόσμος της διεθνούς σόουμπιζ έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν έμαθε ότι μια από τις πρωτοκλασάτες ηθοποιούς του Hollywood μπήκε εσπευσμένα σε ψυχιατρείο του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ, έχοντας υποστεί μια κρίση μανιοκατάθλιψης , μετά από τα άσχημα νέα που έλαβε ο σύζυγος της Μάικλ Ντάγκλας όπου του διαγνώστηκε καρκίνος στο φάρυγγα.
Είχε προηγηθεί μια βράβευση της στα Tony Awards το 2010, όπου στον ευχαριστήριο λόγο της, η Jones προκάλεσε αμηχανία καθώς μιλούσε σε κυριολεκτικά έξαλλη κατάσταση, σαν μαινάδα, ομιλία που όπως δηλώνει εκ των υστέρων, ντρέπεται ακόμα και την δει στο βίντεο.
Τότε όμως όσοι την παρακολουθούσαν δεν ήξεραν ότι πάσχει από διπολισμό, μια ασθένεια με μεγάλα διαστήματα ανεξήγητης ευφορίας και ακόμα πιο μεγάλα διαστήματα κατάθλιψης, σε βαθμό αυτοκτονίας.
Στο διπολισμό ή τη μανιοκατάθλιψη όπως λέγεται κοινώς, ο ασθενής δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα συμπτώματα μέχρι να εκδηλωθεί πλήρως, αφορμή γι’ αυτή την εκδήλωση συνήθως αποτελεί μια περίοδος έντονου άγχους.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής σε περιόδους ευφορίας δεν κοιμάται, καθώς βρίσκεται σε υπερδιέγερση, ενώ χαρακτηρίζεται από έλλειψη κρίσης παίρνοντας αποφάσεις μη ρεαλιστικές, ενώ σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις αναπτύσσει βίαιη συμπεριφορά.
Συνήθως ακολουθεί μια περίοδος κατάθλιψης, όπου το άτομο απομονώνεται και χάνει κάθε ενδιαφέρον, ενώ συχνές είναι και οι σκέψεις αυτοκτονίας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να βιώνει ταυτόχρονα και ευφορία και κατάθλιψη, με συνεχείς εναλλαγές, που μπορεί να οδηγήσουν σε ψυχωσικά συμπτώματα όπως οι παραισθήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η διπολική διαταραχή είναι πλήρως αντιμετωπίσιμη με καλό ποσοστό πρόγνωσης.
Όνομα: Cameron Diaz
Νόσος: Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD)
Η υπέροχα αφελής ξανθιά πρώην μοντέλο και νυν ηθοποιός, Cameron Diaz από τότε που θυμάται τον εαυτό της, πάσχει από ψυχαναγκασμούς.
Πρόκειται ίσως για την πιο «βασανιστική» διαταραχή παρ’ όλο που θεωρείται ως απλή… γρίπη της ψυχής. Βασανιστική γιατί δυσκολεύει πολύ στα απλά καθημερινά πράγματα, όπου ο ασθενής δεν μπορεί να διεκπεραιώσει.
Στον κάθε ασθενή εκδηλώνεται σε διαφορετικό βαθμό και ένταση και σε διαφορετικές πτυχές της ζωής του.
Για παράδειγμα, η Diaz έχει παραδεχθεί δημόσια ότι για να ανοίξει μια πόρτα, πρέπει πρώτα να καθαρίσει και να τρίψει το πόμολο τόσο πολύ μέχρι να φύγει το χρώμα από πάνω του. Όταν βρίσκει τις πόρτες ανοιχτές, συνήθως χρησιμοποιεί τους αγκώνες της για να τις σπρώξει, ενώ πλένει τα χέρια της εκατοντάδες φορές την ημέρα.
Το πλύσιμο των χεριών συναντάται στην πλειονότητα των ασθενών με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ενώ άλλα κοινά συμπτώματα είναι η εμμονή με τον έλεγχο όλων των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού, σε βαθμό που πολλές φορές τελικά δεν βγαίνουν από το σπίτι.
Συχνές είναι και οι φοβίες με τις σκέψεις, όπου ο ασθενείς ανησυχεί μήπως σκεφτεί κάτι βίαιο ή «ανάρμοστο». Αρκετοί δε παθαίνουν εμμονές με σκέψεις σεξουαλικού ή θρησκευτικού περιεχομένου.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή συναντάται σε ίδιο βαθμό τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες, ενώ αρκετά συχνά οι ασθενείς διαθέτουν μεγαλύτερο βαθμό ευφυΐας από τον μέσο άνθρωπο.
Όνομα: Kim Basinger
Νόσος: Ψυχοπαθολογική Κοινωνική φοβία
Και όμως, η γυναίκα των «9,5 Εβδομάδων» και πρώην super model, Kim Basinger πάσχει από κοινωνική φοβία. Και όταν λέμε κοινωνική φοβία, δεν αναφερόμαστε σε μια απλή αγοραφοβία ή σε κάποια απλή φοβία συναναστροφής., αλλά στη νόσο της χρόνιας κοινωνικής φοβίας.
Ως παιδί, η Kim Bassinger ήταν απομονωμένο, με σαφές πρόβλημα κοινωνικοποίησης , ενώ είχε εξεταστεί από γιατρούς για το ενδεχόμενο αυτισμού, καθώς σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις τα όρια μεταξύ του Συνδρόμου Asperger και της κοινωνικής φοβίας είναι δυσδιάκριτα.
Η χρόνια κοινωνική φοβία είναι μια διαταραχή που συντελείται κατά την μετάβαση του παιδιού στην εφηβική ηλικία και δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στην εξέλιξη του ως ενήλικα. Συνήθως, το φαινόμενο της κοινωνικής φοβίας που έχουν όλα τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν είναι θέμα χρόνου να αντιμετωπιστεί από το ίδιο το παιδί χωρίς καν να το καταλάβει.
Ωστόσο, η ψυχοπαθολογική κοινωνική φοβία όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται εκδηλώνεται σαφέστατα στην ενήλικη ζωή, όταν ο ασθενής στην εφηβεία του για κάποιο λόγο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της ένταξης του στον κοινωνικό ιστό.
Το πρόβλημα είναι ότι οι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν την χρόνια κοινωνική φοβία δεν μπορούν να προσδιοριστούν και συνήθως είναι δύσκολη η πλήρης εξάλειψη της.
Συνήθως, συνοδεύεται από έντονες κρίσεις άγχους, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ο ασθενής καλείται να λειτουργήσει ως μέρος μιας ομάδας, ακόμα και σε καθημερινές περιπτώσεις όπως για παράδειγμα, μια νυχτερινή έξοδος με μια παρέα. Είναι κοινό το φαινόμενο της αποφυγής των συναναστροφών, σε όλους σχεδόν τους πάσχοντες, ενώ παρατηρούνται και εμμονές καθώς ο ασθενής θεωρεί εκ των προτέρων ότι θα απορριφθεί ή θα κριθεί αρνητικά από τον συνομιλητή του.
Το μοναδικό «παρήγορο» στην όλη υπόθεση είναι ότι μια τέτοια διαταραχή υπάρχει περίπτωση κατά ένα μικρό ποσοστό να οφείλεται σε παθολογικά αίτια και κυρίως στον υπερθυρεοειδισμό.
Πάντως, ο ασθενής χρειάζεται εντατική παρακολούθηση ειδικού ψυχιάτρου, ενώ βοηθούν σημαντικά και τα ηρεμιστικά χάπια για την καταπολέμηση του πανικού.
Άγγελος Ανδρέου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου