Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι απαράδεκτες προκλήσεις των Σκοπίων

Ερώτηση ευρωβουλευτή ΝΔ κ. Γιώργου Κουμουτσάκου
Τα απαράδεκτα και άκρως προκλητικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο του «Καρναβαλιού» της πόλης Βέβτσανι στην ΠΓΔΜ, με αποκορύφωμα το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, έθεσε με την ακόλουθη ερώτησή του προς την Ε. Επιτροπή ο ευρωβουλευτής ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος:



"Χθες, η Ελληνική Κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση της πΓΔΜ εκφράζοντας την εντονότατη δυσφορία της για τα απαράδεκτα, προκλητικά και προσβλητικά για την Ελλάδα γεγονότα που συνέβησαν πριν μερικές ημέρες στο πλαίσιο του καρναβαλιού της πόλης Βέβτσανι.

Μεταξύ αυτών των γεγονότων, εκείνο που κυρίως οδήγησε στο έντονο αυτό διάβημα κράτους μέλους προς την υποψήφια προς ένταξη πΓΔΜ, ήταν το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Πέραν των προαναφερομένων, πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα συνέβησαν σχεδόν ταυτόχρονα με την επανεκκίνηση μετά από πολύ καιρό των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ με σκοπό την επίτευξη κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της υποψήφιας χώρας, κατ' εφαρμογή της απόφασης 817/1993 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε συνέχεια αυτών και ενόψει της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την πρόοδο των σχέσεων ΕΕ-πΓΔΜ, ερωτάται η Επιτροπή:

- Είναι ενήμερη για τα εν λόγω γεγονότα;

- Προτίθεται να θέσει τον απαράδεκτο χαρακτήρα αυτών των γεγονότων με σχετικές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς την Κυβέρνηση του κ. Γκρουέφσκι;

- Αναγνωρίζει η Επιτροπή ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και γεγονότα υποσκάπτουν τις προοπτικές επιτυχίας μιας ούτως ή άλλως δύσκολης διαπραγμάτευσης;

- Ποιά γνώμη έχει για τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες που καλλιεργούν και συντηρούν κλίμα φανατισμού, μισαλλοδοξίας και έντασης σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια;"

Βίντεο από την κηδεία της Ελλάδας στη FYROM

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου