Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Τι ζητά η τρόικα για 13ο και 14ο μισθό

Για τρεις λόγους εξετάζει η τρόικα την ενσωμάτωση του 13ου και ο 14ου μισθού στο βασικό μηνιαίο μισθό. Αφενός με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα η παρακράτηση φόρου και ασφαλιστικών εισφορών από τους μισθούς των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δεύτερο θα επικρατήσει ισονομία έναντι της μεταχείριση των δημοσίων υπαλλήλων και τρίτων θα διασφαλισθεί πως τα ποσά που πολλοί εργοδότες δεν μπορούσαν να καταβάλουν ανά περιόδους ως Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και επίδομα αδείας θα καταβάλλονται κανονικά.


Η ενσωμάτωση του 13ου και ο 14ου μισθού στο βασικό μηνιαίο μισθό βρίσκει σύμφωνους παραγωγικούς φορείς όπως η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά που θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό θα διασωθεί το εισόδημα και θα διατηρηθεί σε ένα βαθμό η αγοραστική δύναμη.

Στο κείμενο που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός στους υπουργούς ζητείται απλώς η ενεργοποίηση της νομοθεσίας για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών, ενώ αναφέρεται ότι ο ακριβής στόχος είναι προς συζήτηση. Πίσω από αυτή τη διατύπωση, ωστόσο, σημειώνουν πηγές που γνωρίζουν τι συμβαίνει σχετικά με τη διαπραγμάτευση, κρύβεται η μόνιμη επιθυμία της τρόικας να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός και ο 13ος και 14ος μισθός.

Το θέμα θα αποκρυσταλλωθεί σήμερα στη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, με τους επικεφαλής της τρόικας. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας δηλώνουν πως για να διασωθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός πρέπει να προδικάζεται συνέχιση της διαδικασίας υποτίμησης των μισθών κι όχι μόνο μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου