Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Πολλοί χάνουν, λίγοι κερδίζουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – «Καταδικάζονται» γονείς, ιδιοκτήτες ακινήτων, ελεύθεροι επαγγελματίες

Αφορολόγητο τέλος, γίνονται τεκμήριο τα παιδιά
- Οικογένεια με 4 παιδιά και εισόδημα 18.000€ θα πάρει επίδομα... 60€!
- Έως και 500% πάνω οι φόροι για ιδιοκτήτες ακινήτων
- Κερδισμένες οι επιχειρήσεις, μείωση φορολογίας έως 7%
- Σήμερα δίνεται για δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο
- Γιατί αντιδρούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ...


Στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ταιριάζει γάντι η φράση «η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της». Ή καλύτερα, «τρώει» τα παιδιά των Ελλήνων. Γιατί τα κάνει... τεκμήριο!

Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι το σημαντικότερο προαπαιτούμενο που ζήτησε το πρόσφατο Eurogroup από την Ελλάδα για να εκταμιευτούν τα χρήματα του δεύτερου μέρους της δόσης των 44 δισ. ευρώ. Πρέπει να έχει «περάσει» το αργότερο έως τον Ιανουάριο.

Το φορολογικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και το μόνο που απομένει είναι να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι τόσο απλά. ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά πήραν στα χέρια τους το σχέδιο νόμου. Και αυτό που διάβασαν οδήγησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να εκφράσουν την αντίρρησή τους στη σύσκεψη που είχαν με τον πρωθυπουργό. Νέες τριβές στην κυβέρνηση συνασπισμού που ίσως να οδηγήσουν σε αλλαγές. Αλλά ας μην περιμένει κανείς να επιστρέψει το αφορολόγητο εκεί που ήταν....

Σύγχρονος Ηρώδης...
Το φορολογικό νομοσχέδιο βαφτίστηκε... Ηρώδης. Όχι άδικα, τιμωρεί όσους έχουν παιδιά... Προβλέπει την κατάργηση της προσαύξησης του αφορολόγητου κατά 2.000€ για κάθε ένα από τα δυο πρώτα παιδιά και κατά 3.000€ για το τρίτο παιδί.

Αν ισχύσει τελικά αυτό σημαίνει ότι: ένας άγαμος με εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με κάποιον που έχει παιδιά. Φορολογούμενος με δυο παιδιά θα πληρώσει 50% περισσότερο φόρο.

Μετά την κατάργηση του έξτρα αφορολόγητου και των πολυτεκνικών επιδομάτων, σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών, θα καθιερώσει μηνιαίο επίδομα 40€ για όσους έχουν ένα παιδί, 80€ για όσους έχουν δυο παιδιά, 130€ για τρία και 180€ για τέσσερα.

Το επίδομα δικαιούνται οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ. Τα 2/3 του επιδόματος δικαιούνται όσοι έχουν εισόδημα 12.000€ και το 1/3 οι οικογένειες με 18.000€ εισόδημα.

Που σημαίνει ότι: οικογένεια με εισόδημα 18.000€ και τέσσερα παιδιά, χάνει το έξτρα αφορολόγητο των 10.000€ και τα επιδόματα και αντ’ αυτών θα πάρει 60€ επίδομα!
Καμία ελάφρυνση δεν προβλέπεται για οικογένειες με υψηλότερα εισοδηματικά κριτήρια.

Όλα αυτά, όμως, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που μιλούν ήδη για «ηρώδειο λογική». Και δεν αποκλείεται αυτό να «φρενάρει» για λίγο τις εξελίξεις. Δύσκολα όμως θα τις αποτρέψει. Δεύτερες σκέψεις είναι δεδομένο ότι υπάρχουν. Μένει να δούμε αν θα αλλάξει κάτι.

"Πληρώνουν" ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων
Δεν είναι μόνο οι παντρεμένοι με παιδιά οι μεγάλοι χαμένοι της φορολογικής μεταρρύθμισης. Υπάρχουν κι άλλοι στη... λίστα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, πχ, που θα δουν το αφορολόγητο των 5.000€ να καταργείται.
Θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισόδημα μέχρι 50.000€. Όσοι ξεπερνούν το συγκεκριμένο ποσό θα φορολογούνται με 33%, σύμφωνα με το Βήμα.
Για εκείνους που έχουν εισόδημα έως 55.000€ προβλέπονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Αντίθετα, θα είναι μικρότερες για μεγαλύτερα εισοδήματα.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα την "πληρώσουν" τα χαμηλά ενοίκια.
Τα εισοδήματα από είσπραξη ενοικίων θα φορολογούνται αυτοτελώς από το 1ο ευρώ ως εξής:
- 10% φόρος για τα πρώτα 12.000 € ενοίκια
- 33% για το εισόδημα από ενοίκια που ξεπερνάει τα 12.000 €
- Για όσους εισπράττουν ετησίως ενοίκια ως 60.000 € οι φόροι θα αυξηθούν έως 500%

Για τους αγρότες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος προβλέπεται
- Τα εισοδήματα του 2013 θα συνεχίσουν να φορολογούνται τεκμαρτά με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας
- Από το 2014 θα φορολογούνται για τα πραγματικά τους κέρδη (έσοδα μείον έξοδα)
- Ο φόρος επί των κερδών τους θα είναι 13%





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου