Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Στουρνάρας: Η επαναγορά χρέους πρέπει να πετύχει - Υπάρχει plan B σε περίπτωση αποτυχίας


Την ανάγκη επιτυχίας της επαναγοράς χρέους τόνισε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σχετικά με την προχθεσινή συμφωνία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα η δόση θα εκταμιευθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου ενώ από τα χρήματα αυτά προτεραιότητα θα δοθεί στην εσωτερική χρηματοδότηση. 

Συγκεκριμένα, αρχίζοντας την συνέντευξή του ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, τώρα είναι η ώρα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις».

«Παρουσιάσαμε στο Eurogroup τον κατάλογο που έδειχνε ότι είχαμε υλοποιήσει 72 προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση». Στο πλαίσιο αυτό  όπως είπε στη διάρκεια του συμβουλίου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, ελήφθη μία σημαντική απόφαση για την Ελλάδα από τηνΕυρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας είναι τρία σύμφωνα με τον υπουργό:

- Η δόση θα εκταμιευθεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου

- Θα λάβουμε 43,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 23,8 δισ. θα αφορούν σε ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και θα κατευθυνθούν στις τράπεζες, τα 10,6 δισ. ευρώ θα αφορούν σε εσωτερική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Επίσης όπως τόνισε ο υπουργός τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup θα μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. 
«Η απόφαση του Eurogroup δίνει τις προϋποθέσεις για να μείνουμε στην ευρωζώνη και μας δίνει ευκαιρία να ξεφύγουμε από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης» τόνισε.

Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Όπως είπε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ήταν και το μοναδικό κομμάτι αρνητικής κριτικής του Eurogroup.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ένα μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου θα εξοφληθεί μέχρι τέλος του έτους. Ρωτηθείς σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο υπουργός οικονομικών εκτίμησε ότι θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που έφυγαν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ύψος των χρημάτων που θα λάβει η χώρα ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αν αθροίσετε τις δόσεις των επόμενων δύο ετών είναι το ίδιο ποσό που θα λάβουμε τώρα.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρηστος Σταϊκούρας τόνισε ότι θα υπογραφούν Μνημόνια Κατανόησης με τα άλλα υπουργεία όπου θα περιλαμβάνονται οι όροι εκταμίευσης των ποσών από τη δόση. Επίσης εξήγησε ότι η εκκαθάριση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου θα γίνεται με απόφαση του κάθε Υπουργού. Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να διευκρινίσει παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων το ποσό που θα δοθεί μέχρι το τέλος του έτους για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Εξάλλου όπως είπε ο κ. Στουρνάρας υπάρχει στόχος για το ποσό επαναγοράς ελληνικού χρέους αλλά δεν θα κάνουμε ανακοινώσεις. Όπως είπε η επαναγορά χρέους δεν είναι «κούρεμα» είναι εθελοντική και δεν υποχρεώνει κανέναν να συμμετάσχει. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «η συμμετοχή στην επαναγορά επαφίεται στο πατριωτικό καθήκον του καθενός».  Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει ανακοίνωση και «όσοι πιστοί προσέλθετε». Η ανακοίνωση αυτή αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος τόνισε ότι υπάρχει Plan B σε περίπτωση που αποτύχει το σχέδιο επαναγοράς χρέους. Αυτό επιβεβαώσε και ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος επί της ουσίας άφσε ανοικτό το ενδεχόμενο η επαναγορά να αποτύχει.

Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι τα χρήματα της επαναγοράς δεν είναι μέσα στη δόση των 44 δισ. ευρώ είναι πρόσθετα ποσά. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο λάθος που έγινε για την εκτίμηση του χρέους στο 2020, το οποίο όπως είπε δεν περιλαμβάνει τη συμβολή των διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ. Επίσης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα υπογράψει ξεχωριστή δανειακή σύμβαση για την επαναγορά χρέους , όμως όπως είπε δεν μπορεί να υπολογίσει τώρα τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν.  

Ρωτηθείς σχετικά ο υπουργός τόνισε οτι εάν επιστρέψει η Ελλάδα σε πρωτογενή πλεονάσματα θα υπάρξουν νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ θα υπάρξει και νέα μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το αν τα ασφαλιστικά Ταμεία υποχρεούνται να συμμετάσχουν στην επαναγορά χρέους, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι τα Ταμεία είναι ειδική περίπτωση γιατί είναι μέρος της Γενικής Κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «θέλω τα ασφαλιστικά Ταμεία να αποφασίσουν μόνα τους εάν θα συμματάσχουν». Εξάλλου όπως είπε δεν τίθεται θέμα των συντάξεων. «Μη φανταστείτε ότι οι συντάξεις πληρώνονται από τα κέρδη των ομολόγων» είπε.

Τέλος, ρωτηθείς ο υπουργός Οικονομικών για το τί έχει γίνει σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, ο ίδιος απάντησε ότι τώρα είναι λίστα «Μοσκοβισί». Όπως είπε είναι σε επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και αναμένει να του σταλούν τα συγκεκριμένα αρχεία. 








http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου