Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Δράση: Το Υπουργείο Παιδείας επαναφέρει το ρουσφέτι και τον κομματισμό στην εκπαίδευση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H Δράση με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο: “Σχέδιο Νόμου «Οργάνωση και Λειτουργία Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού και άλλες διατάξεις»” επισημαίνει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλληθωρίζει επικίνδυνα προς τον κομματισμό και τις πελατειακές σχέσεις που σε κάποιο βαθμό επιχείρησαν να καταργήσουν οι διατάξεις προηγούμενων νόμων.

Μεταξύ άλλων διατάξεων που βρίσκουν τη Δράση αντίθετη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο ξεχωρίζουν οι εξής:
1)      Στο άρθρο 39, παρ.3β του νομοσχεδίου προβλέπεται η κατάργηση της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών για δύο (2) χρόνια τουλάχιστον στη σχολική μονάδα που τοποθετούνται με την πράξη διορισμού τους ενώ καταργείται και η μοριοδότηση του 3ου και 4ου χρόνου παραμονής στο ίδιο σχολείο (ρυθμίσεις κυρίως του ν. 3848/2010). Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιστρέφει με τη ρύθμιση αυτή στο προσφιλές σπορ του πολιτικού συστήματος που στην περίπτωσή μας μεταφράζεται σε απολύτως ρουσφετολογικές αθρόες αποσπάσεις νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών από σχολικές μονάδες σε δυσπρόσιτα μέρη σε σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε περιοχές της επιλογής τους. Με αυτές τις άκρως πελατειακής φύσεως ρυθμίσεις υπονομεύεται επιπρόσθετα και η αποτελεσματικότητα των σχολικών μονάδων αφού δε διασφαλίζεται η αρχή της σταθερότητας και αποδοτικότητας της εκπαίδευσης. Οι συχνές αλλαγές του εκπαιδευτικού προσωπικού λειτουργούν εις βάρος της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που λαμβάνουν οι φοιτητές.
2)      Μια από τις σημαντικές καινοτομίες του νόμου Διαμαντοπούλου (4009/2011), η οποία και προκάλεσε τις λυσσαλέες αντιδράσεις του κομματικού κατεστημένου των πανεπιστημίων ήταν και η μείωση της επιρροής των φοιτητικών παρατάξεων στα συλλογικά όργανα του πανεπιστημίου και η ενίσχυση της καθολικής συμμετοχής των φοιτητών σ΄αυτά. Με το άρθρο 34 παρ.20 του νομοσχεδίου ο κομματισμός και οι φοιτητικές παρατάξεις επανέρχονται από το παράθυρο, εις βάρος της καθολικής συμμετοχής των φοιτητών, αφού δίνεται η δυνατότητα οι εκπρόσωποι των φοιτητών να μην εκλέγονται από το σύνολο των αντίστοιχων ενεργών φοιτητών, με ενιαίο ψηφοδέλτιο και άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως όριζε το άρθρο  49 παρ. 2 του ν. 4009/2011, αλλά να μπορούν να οριστούν “μέσω του συλλόγου φοιτητών που αναγνωρίζει κάθε ίδρυμα με βάση το αναλογικό σύστημα”, όπερ μεθερμηνευόμενον με βάση τα αποτελέσματα των φοιτητικών κομματικών εκλογών.



Πληροφορίες:

Γραφείο Τύπου
Τηλ. 210 7472530
Email press@drassi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου