Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Απατεώνες παραμονεύουν στο κινητό σας

Οι επιθέσεις στα κινητά τηλέφωνα είναι, πλέον, τόσο συχνές όσο και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. 

Τους τελευταίους μήνες οι κυβερνοεγκληματίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα, η χρήση των οποίων εξαπλώνεται ραγδαία σε όλον τον κόσμο.

 

Εγκαθιστώντας αόρατους ιούς παραβιάζουν την ασφάλεια συσκευών, κλέβουν προσωπικά δεδομένα (από μηνύματα και φωτογραφίες μέχρι κωδικούς και αριθμούς τηλεφώνων) και σε ορισμένες περιπτώσεις αποκτούν πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Τα κρούσματα εξαπάτησης κατόχων κινητών, όπως αναφέρουν τα Νέα, έχουν αυξηθεί τόσο πολύ ώστε το FBI αναγκάστηκε να εκδώσει προειδοποίηση εφιστώντας την προσοχή των χρηστών στο «κακόβουλο λογισμικό που πλήττει τα smartphones. 

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Android εγκαθιστώντας δούρειους ίππους (trojan horses): πρόκειται για προγράμματα που «κρύβονται» σε εφαρμογές και μολύνουν το κινητό με «κακόβουλο» λογισμικό. 

Οι νέου τύπου ιοί για κινητά τηλέφωνα είναι αόρατοι και εγκαθίστανται χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους χρήστες. 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κακόβουλου λογισμικού: από προγράμματα που κατασκοπεύουν τις κινήσεις ενός ατόμου και υποκλέπτουν τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιεί, μέχρι εφαρμογές που κάνουν αυτόματη εγγραφή σε υπηρεσίες επί πληρωμή, φουσκώνοντας την πιστωτική κάρτα του θύματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου