Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Επιστροφή στις βασικές έννοιες και σημασίες της Δημοκρατίας στο Ανοιχτό Συνέδριο της Δράσης 1& 2 Δεκεμβρίου.

Ο επιλεκτικός λαϊκισμός της μεταπολίτευσης που αποτέλεσε και αποτελεί τον πυλώνα της πολιτικής στρέβλωσης που σήμερα βιώνει η Ελληνική κοινωνία με επίπονες κοινωνικές συνέπειες, αποκτά αντίλογο το Σαββατοκύριακο 1 & 2 Δεκεμβρίου στο Ανοιχτό Συνέδριο που διοργανώνει η ΔΡΑΣΗ στο ΔΑΪΣ στο Χαλάνδρι. Μια πρωτοβουλία που έλαβαν και υλοποιούν τα στελέχη του κόμματος, που με αξιοπρέπεια και χαμηλούς τόνους στις εκλογές του καλοκαιριού επανέφεραν την διάσταση του πολιτικού κοινού νου στο επίκεντρο της πολιτικής πρακτικής.



Ξεκινώντας από τον επανακαθορισμό των εννοιών δημοκρατία και κοινωνική πολιτική, που αρχίζουν από τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και φτάνουν στον κοινωνικό σχεδιασμό με στρατηγικό πλάνο, η συζήτηση στο Ανοιχτό συνέδριο της Δράσης θα προσπαθήσει να διαμορφώσει μια νέα ρεαλιστική αποτύπωση των σημασιών αυτών.


Γιατί αυτό που συνήθως αποκαλούμε «Κοινωνική Πολιτική» στην Ελλάδα είναι η προσχηματική επίκληση των ιδεωδών της κοινωνικής αλληλεγγύης, προκειμένου να δικαιολογηθούν τα προνόμια των "βολεμένων". Είναι μια ζωντανή δυσφήμιση της κοινωνικής αλληλεγγύης, αφού αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας του πελατειακού κράτους.

Και είναι δυσφήμιση, επειδή αξιοποιεί την ρητορεία του αλτρουϊσμού για να υποκλέψει τους πόρους κοινωνικής προστασίας, για να συντηρεί τους κομματικούς  πελάτες - δηλαδή τους "εντός συστήματος". Κλέβει από τους φτωχούς για να δίνει στους άλλους. Αφού χορτάσουν οι ‘ημέτεροι’, ότι απομένει προσφέρεται για τη στήριξη εκείνων που πραγματικά χρειάζεται να υποστηριχθούν.


Η κοινωνική πολιτική του χτες και του σήμερα στην ουσία ενορχηστρώνει μια αναδιανομή από εκείνους που έχουν ανάγκη, προς εκείνους που έχουν μέσο. Αποτελεί, δηλαδή, ένα ακραίο αποπροσανατολισμό  του κοινωνικού στοιχείου και της αλληλεγγύης. Ομάδες συμφερόντων με την συγκατάθεση πολιτικών κατέλαβαν για ίδιο όφελος τον πυρήνα της συλλογικότητας της κοινωνίας μας.


Το Ανοιχτό συνέδριο της Δράσης την 1&2 Δεκεμβρίου στο ΔΑΪΣ θα θέσει στο κέντρο της συζήτησης το "κοινωνικό πελατειακό" κράτος απέναντι στο Ευρωπαϊκό μοντέλου του Κοινωνικού Σχεδιασμού, που αντιστοιχεί με την σύγχρονη πραγματικότητα με ατομική και κοινωνική ευθύνη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου