Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ακόμη ένας Μπους (36 ετών) για τον Λευκό Οίκο (photos)


121123_bush2_605
Μπορεί να τους προσάψει κανείς πολλά. Ενδεχομένως, πάρα πολλά. Δύσκολα ωστόσο μπορείς να αρνηθεις ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν σήμερα το πιο “αλεξίσφαιρο” πολιτικό σύστημα του πλανήτη. Με δομές και δαιδαλώδεις διαδικασίες που επιτρέπουν στο “σύστημα” να προχωρήσει, ακόμη και όταν υπάρχουν ρωγμές, απρόοπτα ή και αδιέξοδα.


Ένα σύστημα που άντεξε το 2000 να εκλέξει Πρόεδρο όχι εκείνον που προτίμησε η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αλλά εκείνον που ψήφισαν οι εκλέκτορες, και παρόλαυτά να μην καταρρεύσει. Να μην ακολουθήσει εμφύλιος, σχεδόν να μην ανοίξει μύτη.
Αρκετά με τους επαίνους όμως. Οι ΗΠΑ έχουν τις πολιτικές στρεβλώσεις τους, και μάλιστα βαριές, που σε κάνουν να αναρωτιέσαι. Όπως για παράδειγμα, την πιστή διαφύλαξη της οικογενειοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, εκτός από την Τσέλσι Κλίντον που προετοιμάζεται μεθοδικά πίσω από τις κουρτίνες για τον μελλοντικό ρόλο της, πιθανότατα για να τα καταφέρει εκεί όπου απέτυχε η Χίλαρι, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, ακόμη ένας Μπους ετοιμάζεται για τον Λευκό Οίκο. Και δεν είναι ο πρώην Κυβερνήτης της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, αλλά ο γιος του, Τζορτζ Πρέσκοτ Μπους.
Ένας 36χρονος δικηγόρος, τον οποίο οι πληροφορίες εμφανίζουν να ετοιμάζεται για την Πολιτεία του Τέξας, δηλαδή τη φυσική κοιτίδα της πολιτικής δυναστείας των Μπους. Και να βλέπει στο μέλλον τον εαυτό του ως εκείνον ο οποίος μπορεί να εκφράσει καλύτερα από κάθε άλλον τη νεώτερη γενιά των Ρεπουμπλικανών πολιτικών.
Τα ρεπορτάζ που τον αφορούν στις ΗΠΑ, μιλούν με τα καλύτερα λόγια. Λένε δηλαδή ότι… δεν μοιάζει στον θείο του, Τζορτζ Μπους τον νέωτερο, που έγινε πλανητάρχης, αλλά στον πατέρα του, που “καθάρισε” τις εκλογές στη Φλόριντα το 2000. Και ακόμη περισσότερο στον παππού του, Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, ο οποίος έχασε από τον Μπιλ Κλίντον το 1992, νωρίτερα όμως είχε προλάβει να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ το 1988. Είχε ενεργό εμπλοκή στη νικηφόρα λήξη του Ψυχρού Πολέμου στο πλευρό του Ρόναλντ Ρήγκαν, και φυσικά διετέλεσε διοικητής της CIA, χωρίς τα… αυτογκόλ του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους.
Το ενδεχόμενο εμπλοκής του Τζορτζ Π. Μπους στα κοινά, εξηγεί ενδεχομένως και την αυτοσυγκράτηση που δείχνει ο πατέρας του, Τζεμπ Μπους έναντι όλων εκείνων που τον πιέζουν να είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2016. Να κάνει δηλαδή αυτό που έπρεπε να έχει κάνει ήδη, αντί να χαρίσει το GOP στα χέρια του ακραίου και επικίνδυνου Tea Party.
Ο Τζορτζ Πρέσκοτ Μπους πολέμησε στο Αφγανιστάν ως μέλος του Αμερικανικού Ναυτικού, ενώ έχει μεγάλη διείσδυση στους κόλπους των Λατίνων, η ψήφος των οποίων στέρησε εν πολλοίς την Προεδρία από τον Μιτ Ρόμνεϊ στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.
Κυρίως όμως, δεν έχει μεγάλο ανταγωνισμό στη γενιά του, εκτός φυσικά από τον Μάρκο Ρούμπιο, που βρίσκεται ήδη πολλά βήματα μπροστά. Η δυναστεία Μπους ωστόσο, έχει τον… τρόπο της με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου