Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Θα αντέξει το Βατικανό Αφρικανό Πάπα; Ή… Ινδό;


Pope-Benedict-and-new-cardinal-of-India
Η Καθολική Εκκλησία δεν μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες ανατροπές και ρήξεις. Ούτε φυσικά σε μεταρρυθμιστικά άλματα, που θα απομάκρυναν το Βατικανό από την “κοινή υποψία” ενός πανίσχυρου συστήματος, τα όρια της δύναμης και της παρεμβατικότητας του οποίου είναι δυσδιάκριτα.

Ο σημερινός Ποντίφικας, Πάπας Βενέδικτος δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα. Κάτι απολύτως αναμενόμενο μιας και η επιλογή του από το Κονγκλάβιο ως διαδόχου του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’, είχε μάλλον μεταβατικό χαρακτήρα: Να προετοιμάσει το έδαφος για τον επόμενο, και λογικά νεώτερο σε ηλικία επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Σήμερα ωστόσο, με την απόφασή του να χρίσει καρδιναλίους έξι εκπροσώπους μη ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα εκλογής και… εκλογιμότητας στο Κονγκλάβιο το οποίο θα επιλέξει τον διάδοχό του, έδειξε ότι το μέλλον ξεκίνησε και για την Αγία Έδρα.
Ή τουλάχιστον, ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση, αναφορικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να “αντέξει” το Βατικανό έναν Αφρικανό ή… Ινδό Πάπα, για παράδειγμα. Οι νέοι καρδινάλιοι είναι μεταξύ 53 και 72 ετών, και προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ινδία, τη Νιγηρία, τις Φιλιππίνες, τον Λίβανο και την Κολομβία. Και ουσιαστικά επελέγησαν αντί για Ιταλούς ή καρδινάλιους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η κίνηση του Πάπα Βενέδικτου είναι υπερβατική. Και ανοίγει διάπλατα τις πύλες του Βατικανού στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εκεί όπου θα πρέπει οι Εκκλησίες να στρέψουν το βλέμμα τους. Εκεί όπου βρίσκεται το μέλλον.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου