Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Νέα προγράμματα για τους νέους από το υπουργείο Εργασίας

Τα νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συζήτησαν οι κοινωνικοί εταίροι σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση. Με τα προγράμματα αυτά, δίνεται η δυνατότητα σε χιλιάδες νέους να απασχοληθούν σε θέσεις μαθητείας για τέσσερις ή πέντε μήνες, ενώ 7.000 νέοι θα επιδοτηθούν με 10.000 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να ανοίξουν δική τους επιχείρηση.


Ειδικότερα, για τους νέους που θα ενταχθούν στα προγράμματα μαθητείας, θα προβλέπεται αμοιβή 400 ευρώ για 40ωρη εβδομαδιαία εργασία και ασφάλιση για τον κλάδο υγείας, αλλά όχι για σύνταξη.

Τα βασικά σημεία των προγραμμάτων δόθηκαν στους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους, το αργότερο έως τη Δευτέρα, ώστε να νομοθετηθούν το συντομότερο δυνατό.

Θετικά αντιμετώπισαν τις προτάσεις του υπουργείου οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, ωστόσο τις επιφυλάξεις της εξέφρασε η ΓΣΕΕ. Ο κ. Βρούτσης, αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεταξύ των εταίρων διαφορετικές απόψεις, αλλά και πολλά σημεία σύγκλισης.

Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι στους άμεσους στόχους του υπουργείου είναι, να ενσωματωθούν αρμονικά οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Εστίας και Κατοικίας, και να κατευθυνθούν σε τομείς δράσης όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup, υποστήριξε, ότι «αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με την απομείωση του χρέους». «Η διευθέτηση του ζητήματος της δόσης δημιουργεί καλύτερη ψυχολογία και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της αγοράς», τόνισε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός του υπουργού Εργασίας, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Χάρης Κυριαζής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Βασίλης Κικίλιας και ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου