Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

 Παρέμβαση Νικόλαου σε Ιερώνυμο για “ΣΔΟΕ και Μητροπολίτες”


Mitropolitis-Mesogaias-Nikolaos
Ένας από τους Ιεράρχες που διατηρούν την αυτόνομη και επίκαιρη φωνή τους στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος πήρε την πρωτοβουλία να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στον χώρο της Εκκλησίας. Και να διακόψει την αμηχανία ή και… αφωνία ακόμη, γύρω από όσα ακούγονται στο παρασκήνιο ή γράφτηκαν σε εφημερίδες, αναφορικά με τον “πλουτισμό” Μητροπολιτών, και τα σενάρια περί  ελέγχου του ΣΔΟΕ.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα “Έθνος της Κυριακής” δημοσίευσε ρεπορτάζ για τους Μητροπολίτες Περιστερίου και Θεσσαλιώτιδος, ενώ η εφημερίδα “Δημοκρατία”, χωρίς ονόματα, έχει κατά κόρον αναφερθεί σε “Μητροπολίτες που ψάχνει το ΣΔΟΕ”.
Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας λοιπόν έστειλε επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, ζητώντας του να πάρει εκείνος την πρωτοβουλία και να ζητήσει η Εκκλησία από το ΣΔΟΕ να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη, όπως δηλαδή έγινε με την περίπτωση της… χιλιοτραγουδισμένης λίστας με πολιτικούς, που υποτίθεται ότι ελέγχονται για φοροδιαφυγή και παράνομο πλουτισμό.
Ο κ. Νικόλαος, ο οποίος χαίρει μεγάλης δημοφιλίας λόγω των υπερβατικών θέσεων τις οποίες κατά καιρούς διατυπώνει αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έπρεπε  να έχει η σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία, σε μια εποχή προχωρημένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας, ήταν ο πρώτος Μητροπολίτης που ζήτησε να σταματήσει η μισθοδοσία του από το κράτος, όταν άρχισαν να διαφαίνονται οι διαβρωτικές για την ελληνική κοινωνία συνέπειες της λιτότητας του Μνημονίου.
Επιπλέον, είχε δημοσιεύσει επιστολή για το χαράτσι της ΔΕΗ, προσφέροντας ανακούφιση σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται, ενώ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο να εκτονωθεί η κρίση της Κερατέας.
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Νικόλαου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, όπως δημοσιεύεται στο site  της Μητρόπολης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής (www.imml.gr):
“Τις τελευταίες μέρες γινόμαστε όλοι μάρτυρες μιας αήθους πολεμικής κατά της Εκκλησίας μας, η οποία βασίζεται σε ασύλληπτες μυθοπλασίες, συκοφαντικές αοριστίες και προκλητικές διαδόσεις, διασύροντας δημόσια επώνυμους η ανώνυμους αρχιερείς, σπιλώνοντας το κύρος της αρχιερωσύνης και καταρρακώνοντας την εικόνα, την αξιοπρέπεια και τη μαρτυρία μας ως Εκκλησίας.
Επειδή στα κυκλοφορούντα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για φοβερές έρευνες και σκανδαλιστικά ευρήματα του ΣΔΟΕ, όλα βέβαια με νεφελώδεις και ασαφείς περιγραφές που εξάπτουν την αντιεκκλησιαστική φαντασία, θα ήθελα να σας παρακαλέσω, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο διασυρμός της Εκκλησίας -η πολύ περισσότερο να αναφανεί η αλήθεια- να ζητήσετε άμεσα και επισήμως από το ΣΔΟΕ, ως ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, η υπεύθυνα να διαψεύσουν τα διαδιδόμενα η να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια μας αφορά η ακόμη να προβούν τελικά σε έλεγχο των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων όλων μας.
Δεν επιτρέπεται ούτε ο κάθε Μητροπολίτης να επιχειρεί πανικόβλητος να περισώσει με δηλώσεις το κύρος του η να διαψεύσει μετά βδελυγμίας τις εναντίον του συκοφαντίες, ούτε να αιωρούνται σκανδαλιστικές υποψίες, ούτε τελικά να διασύρεται το όνομα της Εκκλησίας μας από το μένος της οργανωμένης ασεβείας και το δηλητήριο της δημοσιογραφικής θρασύτητος, συνεπεία δικής μας αμηχανίας και της σιωπής του ΣΔΟΕ”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου