Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Bloomberg: Το Γερμανικό σχέδιο για την Ελλάδα θα αποτύχει








Τo γερμανικό σχέδιο αποτυγχάνει, πρέπει επειγόντως να διευρυνθεί, αναφέρει το Bloomberg στο βασικό του editorial, που ασχολείται με την ελληνική κρίση. Οι συντάκτες του άρθρου αναφέρουν ότι, ακόμη κι αν η Ελλάδα πάρει το δεύτερο πακέτο στήριξης θα πρόκειται για πύρρειο νίκη, εάν δεν ανακοπεί η πτωτική πορεία της.


Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν το βάθος της αναταραχής στην Ελλάδα, υποστηρίζει το Bloomberg. “Ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη την ιστορία των επεισοδίων στη χώρα, τα γεγονότα του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, κατά τα οποία 45 κτίρια στην Αθήνα τυλίχθηκαν στις φλόγες, σηματοδοτούν μία επικίνδυνη στροφή”, αναφέρει και συμπληρώνει: “Ας αναλογιστούμε τη μεγάλη ύφεση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα. Οι άστεγοι, που ήταν έλασσον πρόβλημα για την Ελλάδα, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες ακινήτων αναφέρουν ότι δεν θα ανταποκριθούν φέτος στα ενυπόθηκα δάνειά τους κυρίως λόγω της φορολογίας ακινήτων. Αυτοκτονίες, πτωχεύσεις και λουκέτα σε εταιρίες, όλα αυξάνονται”. 
“Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως οι Ελληνες παραμένουν πιστοί στο ευρώ. Τα άλλα μέλη της ευρωζώνης, όμως, υπαινίσσονται διαζύγιο”, επισημαίνει το Bloomberg και σχολιάζει: “Μπορεί να είναι διαπραγματευτική τακτική. Αγνοεί, όμως, το θεμελιώδες ερώτημα εάν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί μόνο με λιτότητα και με περιορισμένη χρεοκοπία”. 

”Η Ελλάδα χρειάζεται πιο βαθιά χρεοκοπία για να έχει αποτέλεσμα το πακέτο στήριξης και η νομισματική ένωση χρειάζεται μεγαλύτερη δέσμευση κεφαλαίων από τα μέλη της για να παραμείνει ενωμένη”, υποστηρίζει το πρακτορείο. “Αντί να προειδοποιούν τους Ελληνες ότι δεν είναι πλέον απαραίτητοι, οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει να τους εξηγήσουν καλύτερα γιατί χρειάζονται τα επώδυνα μέτρα και ότι οι δικές τους οικονομίες μοιράζονται το βάρος του να διορθώσουν μια κακοσχεδιασμένη νομισματική ένωση”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου