Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κόντρα Καμίνη - ΚΚΕ για τους εμπρησμούς στο κέντρο. Καταστράφηκαν 93 κτίρια


Κόντρα με βαρύτατους εκατέρωθεν υπαινιγμούς ξέσπασε μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και του ΚΚΕ, με αφορμή τα επεισόδια και τους εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας.


«Για μία ακόμη φορά έχουν βαλθεί να καταστρέψουν την Αθήνα. Μιλάμε για ένα οργανωμένο σχέδιο. Αυτές οι πυρκαγιές, έτσι όπως ξέσπασαν, δεν είναι τυχαίες, αλλά να ξέρουν ότι δεν θα μας πτοήσουν...» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων σε δηλώσεις του στον δημοτικο ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, ενώ ερωτηθείς ποιοι είναι οι φορείς αυτού του οργανωμένου σχεδίου απάντησε: 



«Είναι όλοι αυτοί που κατακαίνε την Αθήνα κάθε φορά. Είναι και ένα τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και φοβάμαι και ένα τμήμα και της Κοινοβουλευτικής Αριστερας». 



Σε διευκρινιστική ερώτηση, εαν αναφέρεται στο ΚΚΕ και στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α απάντησε πως δεν θα επεκταθει περισσότερο και μίλησε γενικά για ανθρώπους «οι οποίοι έχουν βαλθεί να κατακάψουν την Αθήνα, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν βαλθεί να σπρώξουν τη χώρα στη δραχμή, είναι οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, οι δυνάμεις της ανευθυνότητας δεν πρέπει να επικρατήσουν». 
Με αφρομή τις δηλώσεις του δημάρχουν εξέδωσε ανακοίνωση το ΚΚΕ στην οποία χαρακτηρίζει τον κ. Καμίνη «ελεεινό προβοκάτορα που άφησε υπαινιγμό ότι πίσω από τους εμπρησμούς στο κέντρο της Αθήνας βρίσκεται το ΚΚΕ. 



Παίζει κι αυτός τον εντεταλμένο ρόλο του, δίπλα στους ρόλους τόσων και τόσων ενάντια στο ΚΚΕ και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Η πρακτική του Γκέμπελς του ταιριάζει γάντι» καταλήγει η ανακοίνωση του Κομουνιστικού Κόμματος. 



Ανταπαντώντας ο δήμαρχος Αθηναίων, ανέφερε ότι: «Πρόκειται για μια βιαστική ανακοίνωση με απαράδεκτους και αστήρικτους προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Μόνο κάποιος κακοπροαίρετος θα έβλεπε ότι πίσω από τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων, κ. Γιώργου Καμίνη, βρίσκεται επίθεση προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αλλού εντοπίζονται τα προβλήματα και οι διαφωνίες». 



Όσον αφορα τις καταστροφές η πρωτη αποτιμηση των καταστροφών δείχνει ότι:



• 93 κτίρια της Αθήνας καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, μερικά εκ των οποίων πολύ σημαντικής πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας 



• Στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάςεντοπίζεται η πλειονότητα των κτιρίων και εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές 



• Η υπηρεσία καθαριότητας συνεχίζει να συλλέγει μεγάλες ποσότητες σπασμένουμαρμάρου και πέτρας από δρόμους και πεζοδρόμια, που υπολογίζονται σε περίπου 40 τόνους. 



• Οι αστικές υποδομές (παγκάκια, πεζούλια, παρτέρια κλπ) στην πλατεία Συντάγματος έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. 



• Εκτεταμένες καταστροφές καταγράφονται και σε άλλες υποδομές της πόλης (κάγκελα, πλάκες πεζοδρομίων, σχάρες υδάτων κλπ). 



ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΖΗΜΙΕΣ 



1. Σταδίου 19-21 
Διώροφο διατηρητέο κτίριο. Το αρχικό κτίσμα οικοδομήθηκε την περίοδο 1870-1881 σε σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ernest Ziller (1837-1923) σε νεοκλασικό ρυθμό. Την περίοδο 1914-1920 πραγματοποιήθηκε σημαντική επέμβαση σε ρυθμό Νεομπαρόκ, που στέγασε τον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ», σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944), από τις πρώτες χρήσεις του οπλισμένου σκυροδέματος. Το 1982 απέκτησε δεύτερη κινηματογραφική αίθουσα «Απόλλων» στο υπόγειο του κτιρίου. 



2. Μέγαρο Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Πανεπιστημίου 37 και Κοραή 10 
Πενταόροφο διατηρητέο κτήριο που οικοδομήθηκε την περίοδο 1928- 1934 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Λαζαρίδη (1894-1961), απόφοιτου της Γαλλικής Ecole desBeaux –Arts. Η μορφολογία του συνδυάζει μοντέρνο κλασικισμό με αρχαΐζοντα γεωμετρικό διάκοσμο της Art Deco. Καταστράφηκε το ισόγειο που στεγάζει υποκατάστημα της ALPHA BANK. 



3. Μέγαρο Νικολούδη, Πανεπιστημίου 41 
Διατηρητέο κτίριο με ομώνυμη στοά. Το αρχικό κτίριο οικοδομήθηκε το 1897 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Νικολούδη (1874-1944) και συμπληρώθηκε σε βάθος προς την οδό Σταδίου, το 1918 από τον ίδιο. 



4. Πανεπιστημίου 45 και Πεσμαζόγλου 
Πρόκειται για πενταώροφο κτήριο(πρώην κτήριο της Λαϊκής Τραπέζης) με δύο υπόγεια, που οικοδομήθηκε το 1927, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά (1863-1937) που θεωρείται αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος της υστεροκλασικής περιόδου, με πληθώρα έργων του κυρίως στην Αθήνα. 



5. Αθηνάς 13-15 και Κακουργιοδικείου (Τράπεζα Κύπρου) 
Τριώροφο διατηρητέο κτίριο με κεραμοσκεπή, νεοκλασικής ρυθμολογίας 



6. Αθηνάς 16 και Βορέως 17 (Τράπεζα ALPHA BANK) 
Διώροφο διατηρητέο κτίριο εκλεκτικιστικής μορφολογίας, που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου/αρχές του 20ου αιώνα. 



7. Ερμού 66 
Διατηρητέο τετραόροφο κτίριο, μορφολογίας ύστερου κλασικισμού 



8. Χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΥ, Κοραή 4 
Ο κινηματογράφος στεγάζεται σε υπόγειο χώρο του κτηρίου, ιδιοκτησίας της «Εθνικής Ασφαλιστικής», που οικοδομήθηκε την περίοδο 1934-38, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμ. Κριεζή και Αν. Μεταξά.(ΦΕΚ 323/Δ/2001) 



9. Σταδίου 6-8 
Το συγκρότημα αποτελείται από ένα μονώροφο και ένα διώροφο διατηρητέο κτήριο, ιδιοκτησίας Σπηλιοπούλειου Νοσοκομείου «Αγ. Ελένη» και Ασύλου Ανιάτων. Νεοκλασικής μορφολογίας, οικοδομήθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα. 



Με πληροφορίες απο tanea.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου