Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Φιλελληνικές φωνές στην Ευρώπη

Ένα κύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα αναδύεται μέσα από ξένα ΜΜΕ και με αφορμή τα νέα μέτρα αυστηρής λιτότητας που καλείται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας Humanité, Πατρίκ Γιαρίκ απηύθυνε κάλεσμα στήριξης του ελληνικού λαού από τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. «Είναι απαράδεκτο ότι...


στον 21 αιώνα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ο λαός που κληροδότησε στον κόσμο τις αρχές της δημοκρατίας, ποδοπατείται σήμερα από τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρει ο Γιαρίκ, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες ληστεύουν με τα τοκογλυφικά επιτόκια που δίνουν. «Αυτός ο μακάβριος χορός από τους γύπες της χρηματαγοράς θα πρέπει να σταματήσει. Θα πρέπει να τους κόψουμε τα φτερά, διαφορετικά θα επιτεθούν και σε άλλα θύματα στην Ευρώπη. Η λιτότητα που επιβάλλουν οδηγεί στην καταστροφή», τόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας.

«Με όλη μας τη δύναμη ας απορρίψουμε (τη λιτότητα), τη στιγμή μάλιστα που και οι δύο ευρωπαϊκές συνθήκες που γράφτηκαν από τον Σαρκοζί και τη Μέρκελ, στοχεύουν στο να επιβληθούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα χέρια που στραγγαλίζουν τον ελληνικό λαό» προσθέτει. Ο κ. Γιαρίκ ζητά να αναλάβει τη διαχείριση του ελληνικού χρέους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας κατευθείαν στη χώρα τα 130 δισ. που έχει ανάγκη, με το ίδιο επιτόκιο που έδωσε στις ιδιωτικές τράπεζες, δηλαδή 1%. Και καταλήγει: «Ναι, είμαστε Έλληνες μέσα από την αλληλεγγύη, γιατί αρνούμαστε να υποστούμε αύριο την ίδια δυστυχία που τώρα τους επιβάλλουν».

Εκτός της Humanité, υπάρχουν κι άλλες φωνές που προσπαθούν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην αυστηρή λιτότητα στην Ελλάδα και προτείνουν άλλους τρόπους διαχείρισης της κρίσης.

«Η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα που έχει», υπογραμμίζει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που υπόσχεται ότι θα εργαστεί για να πανευρωπαϊκό αναπτυξιακό σχέδιο ενώ οι Σοσιαλιστές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανακοίνωσαν ότι θέλουν να στείλουν στην Ελλάδα τη δική τους τρόικα, ώστε να προτείνουν άλλες λύσεις για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και της ύφεσης. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, είπε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη. Ενώ θεωρούμε θετικό το ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αποδεχτεί το πακέτο μέτρων, εμείς, ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, εξακολουθούμε να μη συμφωνούμε με τα μέτρα που αυτό περιέχει».

«Αντί να προσφέρουμε μόνον σκληρά μέτρα λιτότητας στους ανθρώπους, πρέπει να επιδιώξουμε μια εναλλακτική έξοδο από την κρίση βασισμένη σε μέτρα που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ελληνικό λαό και με τους ειδικούς στην Ελλάδα» τόνισε.

Επίσης, ο Μάρτιν Σουλτς, Γερμανός σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκώντας κριτική στις πολιτικές επιλογές των ηγετών της Ε.Ε. που οδηγούν την Ελλάδα σε μια αδιέξοδη οικονομική ύφεση, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο ένα πακέτο ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ελλάδα, επικουρικά προς τα μέτρα λιτότητας. 

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο για την Ελλάδα δείχνει να αντιστρέφεται. Και αν δεν αντιστρέφεται, λειτουργεί τουλάχιστον ως αντίβαρο στα όσα αρνητικά έχουν ακούσει οι Έλληνες τον τελευταίο καιρό.

koutipandoras.gr




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου