Σε τράπεζες της Βρετανίας σε καθημερινή βάση βγάζει τα έσοδα από τις εγχώριες δραστηριότητές της η Vodafone σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg
Εκτός Ελλάδας, σε τράπεζες της Βρετανίας σε καθημερινή βάση, βγάζει τα έσοδα από τις εγχώριες δραστηριότητές της η Vodafone, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας μας.
Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μάλιστα, εμφανίζεται να εξετάζει και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Αυτό αναφέρει σε τηλεγράφημά του το διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο γενικός οικονομικός διευθυντής του ομίλου Vodafone, Αντι Χάλφορντ, δήλωσε χθες, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ' τριμήνου (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2011), ότι «κάθε απόγευμα» μεταφέρονται τα χρήματα από την Ελλάδα στη Βρετανία, καθώς, όπως αναφέρει, «η εταιρεία φοβάται τις επιπτώσεις της κρίσης χρέους».
Επισήμανε μάλιστα ότι η εταιρεία φροντίζει να είναι έτοιμη «σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη» να τιμολογήσει σε άλλο νόμισμα. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, ο κ. Χάλφορντ δήλωσε πως «προφανώς είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά».
211 εκ. ευρώ
Να σημειωθεί ότι τη Vodafone Ελλάδας εμπιστεύονται σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια Ελληνες συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες στη χώρα μας ξεπέρασαν την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου τα 211 εκατομμύρια ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τη Vodafone Ελλάδας εμπιστεύονται σήμερα πάνω από 4 εκατομμύρια Ελληνες συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες στη χώρα μας ξεπέρασαν την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου τα 211 εκατομμύρια ευρώ.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεων, πηγές της Vodafone Ελλάδας σημείωναν ότι η μεταφορά των εσόδων αποτελεί συνήθη πρακτική της εταιρείας για τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό. Συμπλήρωναν, μάλιστα, ότι η ερώτηση που υποβλήθηκε στον κ. Χάλφορντ δεν αναφερόταν στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στον τρόπο διαχείρισης της διαθέσιμης ρευστότητας από τον όμιλο, προσθέτοντας ότι πρόσφατα η εταιρεία επένδυσε το ποσό των 168,5 εκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση της άδειάς της στην Ελλάδα.
Λίγο αργότερα η διοίκηση της Vodafone Ελλάδας, προχωρώντας σε αναδίπλωση συγκριτικά με τις δηλώσεις που μετέδωσε το διεθνές πρακτορείο, απέστειλε διευκρινιστική ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Για περισσότερα από δέκα χρόνια, ο Ομιλος Vodafone εφαρμόζει στο πλαίσιο της λειτουργίας του, ως συνήθη πρακτική παγκοσμίως, σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται στην Ευρώπη, στην Ασία, και στην Αφρική, τη διαχείριση των διαθεσίμων μετρητών σε κεντρικό επίπεδο. Η σχετική πρακτική ουδεμία σχέση έχει με τις οικονομικές συνθήκες της Ευρώπης ή της Ελλάδας».
Το ζήτημα προέκυψε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της διακοπής των διαπραγματεύσεων με τη Wind Ελλάς για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, καθώς διαφαινόταν ότι το εγχείρημα δεν θα έπαιρνε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ωστόσο, όπως επισήμανε χθες στην ίδια τηλεδιάσκεψη ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Vittorio Colao, η εταιρεία στη χώρα μας βρίσκεται ξανά σε συζητήσεις με τη Wind, αυτήν τη φορά για την κοινή χρήση δικτυακών υποδομών. «Είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξετάσουμε πολύ σύντομα» σημείωσε.
Ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα της Vodafone, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση, στο γ' τρίμηνο του οικονομικού έτους της τα έσοδα από υπηρεσίες στην Ελλάδα παρουσίασαν μείωση 8,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν στα 211,77 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι νέες συνδέσεις ανήλθαν στις 84.000.
Σάλος
Πάνω από 4 εκατ. οι Ελληνες συνδρομητές
Πάνω από 4 εκατ. οι Ελληνες συνδρομητές
Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του οικονομικού γενικού διευθυντή της Vodafone Αντι Χάλφορντ ότι ο βρετανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός μεταφέρει καθημερινά τα έσοδά του σε βρετανικές τράπεζες.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα την εταιρεία εμπιστεύονται πάνω από 4 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε υψηλόβαθμα στελέχη της Vodafone επιλέγοντάς τα για διορισμό σε Διοικητικό Συμβούλιο Οργανισμού που ελέγχεται από το Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Vodafone Ελλάδας, Νίκος Σοφοκλέους, διορίστηκε το 2010 από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ.
Την περίοδο εκείνη ο κ. Σοφοκλέους κατείχε και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Ελλάδας, την οποία είχε αναλάβει από το 2008.
Μ. Λιλιοπούλου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου