Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Δίνουμε ταμείο, παίρνουμε(;) εκλογές



Περισσότερη αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα για το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας, μετά την επικοινωνία Λουκά Παπαδήμου και Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνίας θα συγκληθεί την Τρίτη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής προκειμένου προφανώς να τροποποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Σημείο τριβής τα 5 περίπου δισ. ευρώ, όπως υπολογίζονται, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος το 2020 και συνεπώς και η ίδια η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

Από την τηλεφωνική επικοινωνία Παπαδήμου-Μέρκελ (ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σήμερα και αύριο επικοινωνίες και με τους υπόλοιπους ηγέτες των δανειστών, αλλά και άλλους διεθνείς παράγοντες) προκύπτει καλύτερη πολιτική διάθεση από την πλευρά του Βερολίνου, για την επίλυση του προβλήματος. Η Αθήνα, άλλωστε, εκτιμά ότι η Μέρκελ διαφοροποιείται και πάλι το τελευταίο διάστημα από τον ιδιαίτερα σκληρό Σόιμπλε, ενώ η Γερμανία αρχίζει να δέχεται πιέσεις και από άλλες χώρες ότι οδηγεί την ευρωζώνη σε αγεωγράφητες περιοχές, με πιθανές καταστροφικές συνέπειες. 

Επιπλέον, η Μέρκελ δεν θα ήθελε να «αδειάσει» τον σύμμαχό της Νικολά Σαρκοζί, για τον οποίο τυχόν χρεοκοπία της Ελλάδας θα αποτελούσε καταστροφή, σηματοδοτώντας μεγάλη εκλογική ήττα από τον σοσιαλιστή Ολάντ ή και μη κάθοδό του στις εκλογές.

Δίνουμε ταμείο-παίρνουμε εκλογές
Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με απολύτως αρμόδιες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα οδηγούν στην συμφωνία της χώρας μας για το «κλειστό ταμείο» για το δάνειο (η ακριβής του φυσιογνωμία δεν έχει αποφασιστεί ακόμα), ενώ φαίνεται ότι σε πρώτη τουλάχιστον φάση οι εταίροι μας δεν επιμένουν για μη διεξαγωγή εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr ως πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών παραμένει η 29η Απριλίου.

Συμβιβασμός υπάρχει και στο θέμα της επιτροπείας, με αναβάθμιση της ομάδας Ράιχενμπαχ, η οποία θα καταστεί πολυπληθέστερη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου