Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Πόσο επηρεάζονται συνταξιοδοτικά προγράμματα και παροχές υγείας ιδιωτικών εταιριών

Οι απαιτήσεις του Solvency για την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών και το χρονικό διάστημα, που θα τους δοθεί για να πιάσουν τους στόχους, αποτελούν παράγοντες κλειδιά για την επιβίωση πολλών ασφαλιστικών εταιριών και για τη διατήρηση των παροχών στους πελάτες τους, εν μέσω του κουρέματος του ελληνικού χρέους.


Εκατομμύρια κάτοχοι συνταξιοδοτικών και προγραμμάτων υγείας αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τις παροχές, που λαμβάνουν. Οι ανησυχίες εστιάζονται στο γεγονός μήπως οι ασφαλιστικές τους εταιρίες αναγκαστούν να περικόψουν συντάξεις ή τα όσα προσφέρουν στο κομμάτι της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, για να καλύψουν τις ζημιές από το κούρεμα των ομολόγων, που έχουν στην κατοχή τους. 

Παράγοντες της αγοράς τονίζουν στο 24h.gr ότι όλα αυτά δεν επηρεάζονται, παρά μόνο αν κλείσει η εταιρία, στην οποία κάποιος έχει συμβόλαιο. Και σε αυτή την περίπτωση, αναλαμβάνει το συνεγγυητικό ζωής, το οποίο καλύπτει τα πάντα, εκτός και αν πρόκειται για πολύ υψηλές καλύψεις, οπότε τότε ο ασφαλισμένος μπορεί να χάσει μέρος των όσων λαμβάνουν.

Αντίθετα με τις τράπεζες, τα προβλήματα των ασφαλιστικών εταιριών δεν είναι άμεσης ανάγκης κεφαλαίων, διότι οι τελευταίες συσσωρεύουν αποθεματικά για το μέλλον. Σκεφτείτε απλά ότι, «από τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας, η μέση ασφαλιστική εταιρία διαθέτει κεφάλαια 20 φορές παραπάνω», σημειώνει ο εκδότης του «ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΑΙ», Κωνσταντίνος Ουζούνης και προσθέτει ότι «το πρόβλημα είναι αναλογιστικό. Αν μια εταιρία χάσει το 20% των κεφαλαίων της από το κούρεμα, απλά δεν θα τα βγάλει πέρα με την εποπτεία για τα κεφάλαια από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Αυτό σημαίνει ότι το όποιο πρόβλημα πιθανόν προκύψει σε μια, υπερεκτεθειμένη σε ελληνικά ομόλογα, ασφαλιστική εταιρία, θα εμφανιστεί μόνο σε συνταξιοδοτικά προγράμματα και μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια. Το διάστημα αυτό είναι πέραν του δέοντος αρκετό, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις από τη διοίκηση της επιχείρησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, τίθεται θέμα να δοθεί περιθώριο προσαρμογής στις κεφαλαιακές ανάγκες του Solvency αργότερα του προβλεπόμενου.

Για το σκοπό αυτό, ήδη η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών έχει ζητήσει τη συνδρομή της κυβέρνησης, ώστε κάποια χρήματα από το πακέτο βοήθειας να πάνε και στις ασφαλιστικές, και όχι μόνο στις τράπεζες.

Συνεπώς, δεν κινδυνεύουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, είτε συνταξιοδοτικά, είτε υγείας, ενώ η βιωσιμότητα κάποιων ασφαλιστικών εταιριών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα με την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος θα τις υποχρεώσει να προσαρμοστούν. «Όσο πιο γρήγορα απαιτηθεί η προσαρμογή, τόσο πιο γρήγορες θα είναι οι ανακατατάξεις στον κλάδο, μέσω επιθετικών εξαγορών και συγχωνεύσεων», τονίζουν με νόημα στελέχη της αγοράς.

Πηγή: 24h.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου