Οι Έλληνες σε πείσμα των εποχών και παρά το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα θεωρούν ότι η Ενωμένη Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί την πιο ασφαλή οδό για την πορεία της χώρας. Το μήνυμα αυτό που στέλνουν οι Έλληνες πολίτες πρέπει να διαβαστεί στις Βρυξέλλες, αλλά και από όλες τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών.
Όσοι κρατούν σήμερα την τύχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια τους οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά από εκείνους και πιστεύει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σχετική έρευνα* του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2011 και αφορά στο πώς αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι την οικονομική κρίση, φανερώνει του λόγου το αληθές.
Συγκεκριμένα, από την έρευνα του ΕΚ προκύπτει ότι οι Έλληνες πιστεύουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από πολλούς άλλους Ευρωπαίους πολίτες ότι η ύπαρξη του κοινού νομίσματος, του ευρώ, έχει μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, το ποσοστό των Ελλήνων που συμμερίζεται αυτή την άποψη ανέβηκε στο 40%, από 36% πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες (69%) επιθυμούν την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, μια σαφής ένδειξη της εμπιστοσύνης που έχουν στους κοινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά φυσικά και της απαξίωσης των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης. Παράλληλα, το 72% (πρώτοι στην Ε.Ε.) δηλώνουν ότι έχουν επίγνωση της συζήτησης για τα ευρωομόλογα.
Οι Έλληνες αποδεικνύονται εξαιρετικά φιλοευρωπαϊστές και αλληλέγγυοι. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν συμφωνούν στην εφαρμογή αυτόματων κυρώσεων σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δεν κατορθώσει να επιτύχει τους στόχους για το χρέος και το έλλειμμα, οι Έλληνες απαντούν θετικά σε ποσοστό 62%. Επίσης, στο ερώτημα εάν θα επιθυμούσαν μία προκαταρκτική διαβούλευση μεταξύ των ευρωπαϊκών και των εθνικών πολιτικών οργάνων στο ζήτημα της κατάρτισης του εθνικού προϋπολογισμού, οι Έλληνες εμφανίζονται πολύ θετικοί, καθώς 7 στους 10 συμφωνούν με κάτι που ουσιαστικά παραχωρεί μεγαλύτερες αρμοδιότητες στις Βρυξέλλες επί της εθνικής οικονομικής πολιτικής.
Τέλος, στο ερώτημα κατά πόσον θεωρούν ότι το να φέρουν τα κράτη μέλη από κοινού ένα μέρος του βάρους του συνολικού ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους θα μείωνε τις επιπτώσεις της κρίσης, οι Έλληνες εμφανίζονται σίγουροι σε ποσοστό 79%, ενώ στο ερώτημα εάν σε περίοδο κρίσης θα επιθυμούσαν η χώρα τους να προσφέρει βοήθεια σε άλλο κράτος μέλος που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα οι Έλληνες απαντούν θετικά σε ποσοστό 52% (από 48% πέρυσι τον Σεπτέμβρη).
Τα στοιχεία της έρευνας είναι διαφωτιστικά. Οι Έλληνες παρά το δυσβάσταχτο βάρος που σηκώνουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, επιμένουν ευρωπαϊκά. Στις κρίσιμες και ιστορικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις μέρες αυτές η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, αξιοποιώντας την πίστη αυτή των Ελλήνων στο ευρωπαϊκό όραμα, να διαπραγματεύεται και να μην παραμένει απλός παρατηρητής.
*Ολόκληρη η έρευνα είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο:http://www.europarl.europa.eu/parliament/public/staticDisplay.do?language=EN&id=40
Στρασβούργο 25 Οκτωβρίου 2011
Γιώργος Παπανικολάου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου