Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Το Άγαλμα της Ελευθερίας γιορτάζει τα 125 χρόνια του

Το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα δώρο σε ένδειξη φιλίας που προσφέρθηκε από τη Γαλλία στους Αμερικανούς και έγινε ένα από τα πιο γνωστά σύμβολα των Ηνωμένων Πολιτειών, γιορτάζει την εβδομάδα αυτή τα 125 χρόνια του στη Νέα Υόρκη, προτού κλείσει για ένα χρόνο για εργασίες συντήρησης.

Η "γηραιά κυρία" θα απολαύσει την Παρασκευή όλες τις τιμές, σε μια τελετή στα πρότυπα εκείνης που πραγματοποιήθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1886, όταν εγκαινιάστηκε, παρουσία του αμερικανού Προέδρου Γκρόβερ Κλίβελαντ. 


Παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας, το άγαλμα του Αλσατού γλύπτη Φρεντερίκ Ογκίστ Μπαρτόλντι αγαπήθηκε πολύ από εκατομμύρια μετανάστες. Ήταν για πολλά χρόνια η πρώτη εικόνα των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από ένα μακρύ ταξίδι στον Ατλαντικό.


Την Παρασκευή, 125 από αυτούς, από περισσότερες από 40 χώρες θα πολιτογραφηθούν στο Λίμπερτι Άιλαντ (Liberty Island), το νησί όπου είναι στημένο το άγαλμα στις εκβολές του ποταμού Χάντσον, στο νότιο τμήμα του Μανχάταν.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής των "γενεθλίων", που θα αρχίσει με τον αμερικανικό εθνικό ύμνο και τη "Μασσαλιώτιδα", η ηθοποιός Σιγκουίρνι Γουίβερ θα διαβάσει "Το Νέο Κολοσσό", ένα ποίημα της Έμμα Λάζαρους που είναι χαραγμένο εν μέρει στο βάθρο του αγάλματος πριν ο Υπουργός Εσωτερικών Κεν Σαλασάρ παραδώσει ένα δώρο στον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Νέα Υόρκη Φιλίπ Λαλιό σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για αυτό που έλαβαν πριν από 125 χρόνια.

Μια αντιπροσωπεία της Αλσατίας θα παραστεί επίσης στην τελετή.
Πέντε Διαδικτυακές κάμερες που έχουν πρόσφατα εγκατασταθεί στη δάδα θα ενεργοποιηθούν στη συνέχεια, για να μεταδώσουν "νέες απόψεις του Λίμπερτι Άιλαντ και του κόλπου της Νέας Υόρκης", δήλωσε ο Στέφεν Μπριγκάντι, πρόεδρος του Ιδρύματος του Αγάλματος της Ελευθερίας και του νησιού Έλις.
Όλος ο κόσμος θα μπορεί να απολαύσει τα πανοράματα στον δικτυακό τόπο του Ιδρύματος ή σε εκείνον της υπηρεσίας των εθνικών πάρκων.
Ένας στολίσκος, αποτελούμενος από εμπορικά, ιδιωτικά και δημόσια πλοία θα πάει στη συνέχεια να χαιρετίσει το άγαλμα, όπως πριν από 125, πριν από μια μεγάλη επίδειξη πυροτεχνημάτων.
"Η Ελευθερία που φωτίζει τον κόσμο" είχε δωρηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Γαλλία το 1886, για να εορταστεί, με δέκα χρόνια καθυστέρηση, η εκατονταετηρίδα της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της 4ης Ιουλίου του 1776.

Τουριστικό αξιοθέατο που υποδέχεται ετησίως εκατομμύρια τουρίστες, το χάλκινο άγαλμα, του οποίου η μεταλλική δομή σχεδιάστηκε από τον Γκουστάβ Άιφελ, είναι από το 1984 στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.


Είχε ήδη κλείσει το 1984, για να καταστεί δυνατή η ανακαίνισή του πριν από την πρώτη εκατονταετία του, το 1986, που σημαδεύτηκε από τέσσερις μέρες εορταστικών εκδηλώσεων.
Είχε κλείσει και πάλι για αρκετά χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.


Αυτή τη φορά, θα παραμείνει κλειστό για περίπου ένα χρόνο, από τις 29 Οκτωβρίου για εσωτερικές ανακαινίσεις, κυρίως των κλιμάκων και των ανελκυστήρων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου