Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΝΔ: «Aς μη βιαζόμαστε να ανοίξουμε τις σαμπάνιες»


«Μη βιαζόμαστε ακόμη να ανοίξουμε τις σαμπάνιες». Με τη φράση αυτή, κορυφαίο στέλεχος της Συγγρού περιγράφει την πρώτηαντίδραση της ΝΔ στη συμφωνία των Βρυξελλών, διατυπώνοντας σαφείς επιφυλάξεις αναφορικά με τα θολά σημεία της τα οποία χρήζουν διευκρινίσεων.
  

Με τη Σύνοδο Κορυφής να βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο Πρόεδρος της ΝΔβρισκόταν σε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους επιτελείς του, διυλίζοντας τις πληροφορίες που ετίθεντο στη διάθεση των στελεχών της ΝΔ από τα κανάλια πληροφόρησης της βελγικής, της γερμανικής και της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και από την ενημέρωση που μετέδιδαν τα ξένα και τα ελληνικά δίκτυα. 

Οι πρώτες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τέθηκαν στη διάθεση του Newpost.gr από τα ξημερώματα και, κατ’ εκτίμηση, θα τεθούν επί τάπητος και στην πρωινή σύσκεψη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον γ’ όροφο της Συυγρού, σε λίγη ώρα, υπό την προεδρία Σαμαρά και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και των πολιτικών συμβούλων του Προέδρου της ΝΔ. 

Επιφυλάξεις εκφράζονται ως προς: 
 
  • -Το καθεστώς για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Αν εξαιρούνται, αν όχι πώς θα επανακεφαλαιοποιηθούν και κατά συνέπεια ποια θα είναι η μείωση του καθαρού δανεισμού των 100 δις ευρώ. 
  • -Πόσες, ποιες και με ποια μορφή θα είναι οι εγγυήσεις που θα δοθούν προς τις τράπεζες. 
  • -Ποια μορφή μπορεί να λάβει εξελικτικά η «αυξημένη επιτήρηση» από την Τρόικα, που σημαίνει πρακτικά ότι σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να διαπιστωθεί εν τοις πράγμασι εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. 
Ως γενικό πολιτικό συμπέρασμα, στελεχος της ΝΔ εξηγούσε στο Newpost.gr ότι «ελήφθη μία συμφωνία για να τάσει το επίπεδο του χρέους στο 120%, στόχος που προϋπήρχε από το αρχικό μνημόνιο και ο οποίος, μετά επό ενάμιση χρόνο, μέτρα 30 δισ. ευρώ και αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ παραμένει αναλλοίωτος. Και όλα αυτά όταν το 2009, το χρέος ήταν στο 115%. Συμπέρασμα πρώτο: Το «κούρεμα» δε αποσυμυμφορεί την Ελλάδα από τα βάρη. Συμπέρασμα δεύτερο: Αποδεικνύεται η απτυχία και του σχεδίου και του τρόπου εφαρμογής του». 
 
Κατά τις εκτιμήσεις των στελεχών της ΝΔ, η πιθανολογούμενη θετική αντίδραση των αγορών στη συμφωνία θα έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα ενώ δε διαφαίνεται στον ορίζοντα προοπτική ανάταξης της οικονομίας. Αντιθέτως, στην Συγγρού θεωρούν ως απολύτως βέβαιον ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα εισαγάγει προς ψήφιση και νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων
 
Συνεπώς, εν όψει και της κλιμακούμενης κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης που αναμένεται τα επόμενα 24ωρα, η ΝΔ αναμένεται να καταψηφίσει με δεδομένο ότι στην Βουλή θα εισαχθεί νέα δανειακή σύμβαση η οποία εκτιμάται ότι θα προσδιορίζει και το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθηθεί προς την επίτευξη των στόχων, όπως αυτοί θα προβλέπονται από τη  νέα συμφωνία. 
 
«Ακόμη και, στην... καλύτερη περίπτωση κατά την οποία δε θα ανακοινωθούν νέα μέτρα, θα διατηρηθούν τα όσα προβλέπονται σε Μεσοπρόθεσμο και πολυνομοσχέδιο» αιτιολογεί στο Newpost.gr την εκτιμώμενη «γαλάζια» στάση στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά


«Θα επιδιωχθεί συνεπώς επίτευξη του στόχου με βάση μια οικονομική πολιτική στο μείγμα της οποία εμείς διαφωνούμε. Άρα πώς θα υπερψηφίσουμε; Συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο με αλλαγή του μείγματος πολιτικής». 


Πάνος Ρασσιάς 

Πηγή: newpost

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου