Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται απολύσεις στα Υπουργεία

Aρον άρον θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση τους σχεδιασμούς της για μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων υπουργείων, γενικών γραμματειών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
 

Οι περικοπές στις μονάδες του στενού δημόσιου τομέα θα αφήσουν, ουσιαστικά, χωρίς αντικείμενο μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, που κατέχουν θέσεις ευθύνης, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». Αυτοί όχι μόνο θα υποβιβαστούν, αλλά θα χάσουν μεγάλο μέρος των απολαβών τους, βάσει του νέου μισθολογίου. Παράλληλα, το κύμα των περικοπών θα φέρει προ των πυλών τη νέα φουρνιά των εφέδρων για το 2012, ενώ αναμένεται ότι θα ανοίξει την κερκόπορτα των απολύσεων από μία «δεξαμενή» 400.000 εργαζομένων, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 103 του Συντάγματος «οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι εφόσον οι θέσεις αυτές υπάρχουν».

Υπό τις ευλογίες της τρόικας, που ζητάει επιτακτικά από την πρώτη στιγμή δραστικό «τσεκούρεμα» στο δημόσιο τομέα, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, επεξεργάζεται εγκύκλιο, που θα αποσταλεί προς υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς των υπουργείων, ζητώντας να καταρτίσουν άμεσα σχέδια νομοθετικών διατάξεων. Με αυτά, θα τροποποιούν τους οργανισμούς τους, περιορίζοντας τις οργανικές τους μονάδες και μεταθέτοντας τη συνολική αναδιοργάνωση των υπουργείων για το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Είχε προηγηθεί, στις 15 Σεπτεμβρίου, επιστολή του κ. Ρέππα προς τους συναδέλφους του, η οποία άνοιγε, ουσιαστικά, τον «ασκό του Αιόλου» για τον περιορισμό του Δημοσίου. 

Η κατάργηση κατά 30% των οργανικών μονάδων, δηλαδή γενικών διευθύνσεων, διευθύνσεων, τμημάτων και αυτοτελών γραφείων σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων, που κατέχουν σήμερα θέσεις ευθύνης (δηλαδή γενικοί διευθυντές, διευθυντές και τμηματάρχες), θα υποβιβαστεί. 

Σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου, που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, πρώτο βήμα για να επιτευχθεί ο περιορισμός των διοικητικών δομών θα είναι η κατάργηση των υπηρεσιακών μονάδων, που πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης, επειδή «είτε ολοκλήρωσαν την αποστολή τους και δεν έχουν πια αντικείμενο είτε είναι σε πλήρη αδράνεια είτε υπολειτουργούν». Ως παράδειγμα, δίνεται η κατάργηση των τμημάτων δαχτυλογράφησης «σε όλες τις υπηρεσίες που η χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι διαδεδομένη και οι υπάλληλοι χρησιμοποιούν Η/Υ για την επεξεργασία και κατάρτιση των εγγράφων της αρμοδιότητάς τους».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου