Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Αποποινικοποιείται η χρήση ναρκωτικών! Τι προβλέπουν οι διατάξεις του νέου νομοσχεδίου



Τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ναρκωτικών παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, αποποινικοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η χρήση ναρκωτικών, η προμήθεια και η κατοχή τους (για προσωπική χρήση), ενώ την ίδια στιγμή γίνονται αυστηρότερες οι διατάξεις που αφορούν την εμπορία και τα κυκλώματα διακίνησης.


Έτσι με βαρύτατες ποινές -έως και με ισόβια- τιμωρούνται οι ειδικές κατηγορίες διακίνησης ναρκωτικών όπως για παράδειγμα από δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι έρχονται σε επαφή με εξαρτημένους (γιατροί, σοφρωνιστικοί υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί) σε ευαίσθητους χώρους, όπως τα στρατόπεδα, τα καταστήματα κράτησης, τα σχολεία κλπ.

Επιπλέον προβλέπεται επίσης η επιβολή και χρηματικής ποινής από 50.000 έως 500.000 ευρώ για τις ίδιες περιπτώσεις.
Προβλέπεται επίσης η τιμωρία με την εσχάτη των ποινών του ελληνικού δικαιοδοτικού συστήματος - δηλαδή ισόβια κάθειρξη - σε συνδυασμό με χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει και τις 600.000 ευρώ για τους κατ' επάγγελμα διακινητές ή χρηματοδότες διακίνησης φορτίων ναρκωτικών.

Κατά τα άλλα, η καλλιέργεια δενδρυλλίων ινδικής κάνναβης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μόνο για προσωπική χρήση, τιμωρείται με τρεις μήνες κράτηση, ενώ με έξι μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 2.000 ευρώ τιμωρείται η χρήση κάνναβης σε δημόσιο χώρο.

Σε περίπτωση διάγνωσης εξάρτησης κατηγορουμένου προβλέπεται πλέον η δυνατότητα συμμετοχής του σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αναγνωρισμένων υπηρεσιών, όπως του ΚΕΘΕΑ και του ΨΝΑ, ή χορήγησης υποκατάστατων (ΟΚΑΝΑ), ενώ προβλέπονται και οι περιπτώσεις περίθαλψης για παθήσεις που συνδέονται με τη χρήση (ηπατίτιδα , AIDS).

Σε κάθε φάση της ποινικής διαδικασίας παρέχεται δυνατότητα να διαταχθεί ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη είτε αυτεπάγγελτα, ή μετά από αίτημα του κατηγορούμενου για να καθοριστεί αν πράγματι υπάρχει εξάρτηση.

Ειδικότερα οι νέες, ευνοϊκές ποινές, για εξαρτημένους κατηγορούμενους διαμορφώνονται ως εξής: 

Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις λεγόμενες προνομιούχες πράξεις διακίνησης (κατά το νόμο είναι τα ελαφρότερα αδικήματα περί την διακίνηση), τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ένα έτος.

Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις κατά το νόμο βασικές πράξεις διακίνησης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. 

Εξαρτημένος, ο οποίος έχει τελέσει τις θεωρούμενες διακεκριμένες (όχι όμως και τις ιδιαίτερα διακεκριμένες) πράξεις, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα χρόνια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου