Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Καρότο και μαστίγιο από τις Βρυξέλλες για την 6η δόση

Ισχυρές πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των μέτρων διαδέχθηκαν την αρχική ικανοποίηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επίσπευση όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Την ώρα που το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας βρίσκεται εκ νέου από σήμερα στην Αθήνα, μετά και το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα στελέχη του, οι δανειστές χτυπούν το «καμπανάκι» για την εκταμίευση της έκτης δόσης.


Λίγες ημέρες πριν επιστρέψουν στην Αθήνα τα ανώτερα στελέχη της τρόικας, για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, οι τεχνοκράτες της τρόικας έχουν ραντεβού στις 10 το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να κλείσουν με την κυβέρνηση τον προυπολογισμό του 2011 που παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις ως προς τους στόχους του μνημονίου, ακόμη κι απ΄αυτούς τους αναθεωρημένους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Παράλληλα, την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να είναι μέλος της Ευρωζώνης απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Γερμανίας ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει της υποχρεώσεις της για να πάρει την επόμενη δόση, αλλά και για να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ.

«Η υπεράσπιση του ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως μετέδωσε το Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε στην ίδια συνέντευξη πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προκειμένου να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

«Στο τέλος της γραφής, είναι στο χέρι της Ελλάδας εάν θα μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που είναι απαραίτητες για την ένταξη στην ζώνη του ευρώ», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, με χθεσινές του δηλώσεις ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ελληνικές αρχές «θα λάβουν έγκαιρα τις απαραίτητες αποφάσεις» προκειμένου να διασφαλιστεί η εκταμίευση της 6ης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι την επόμενη εβδομάδα το κλιμάκιο της τρόικας θα επανέλθει στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την οικονομική προσαρμογή στη χώρα μας.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση είναι να έχουν οριστικοποιηθεί από την πλευρά της Ελλάδας οι πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Ρεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την οποία ο κ. Βενιζέλος νημέρωσε τον κ. Ρεν για τις αποφάσεις που έλαβε χθες το υπουργικό συμβούλιο για την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι προειδοποιήσεις για την Ελλάδα που απηύθυνε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η εκταμίευση της 6ης δόσης δανείου προς την Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν δεν ικανοποιηθούν όλοι οι όροι, που έχουν τεθεί για τη χορήγησή της.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί πρέπει να επιτευχθούν», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.


Πηγή: tovima/Newpost

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου