Πληθαίνουν τα σχόλια των επενδυτών, καθώς και κορυφαίων αξιωματούχων που
κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ελληνική οικονομία,
υπογραμμίζοντας, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, ότι καθυστερούν οι
μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί εδώ και καιρό.
«Η ελληνική ωρολογιακή βόμβα» (the greek time bomb) τιτλοφορείται η νέα έκθεση της UBS για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία και σχολιάζει τα δύο βασικά προβλήματα που υπάρχουν, της χρηματοδότησης και της αποτυχίας στους στόχους.
Αν και το τελευταίο διάστημα οι αγορές έχουν εστιάσει στην Ιταλία και την Ισπανία, η UBS θεωρεί ότι το άμεσο και επείγον πρόβλημα της ευρωζώνης παραμένει η Ελλάδα. Τις επόμενες μέρες/εβδομάδες θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ελληνικές εξελίξεις και στα προβλήματα της.
Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από τους στόχους που έχει θέσει το ΔΝΤ, εξαιτίας τόσο της υψηλότερης του αναμενομένου ύφεσης και αφετέρου της αδυναμίας της κυβέρνησης να προχωρήσει σε στοχευμένες και απαραίτητες μειώσεις δαπανών.
Ωστόσο, η UBS θεωρεί ότι μπορεί να δοθεί λίγος χρόνος στην Ελλάδα, καθώς τα νέα μέτρα που εγκρίθηκαν πριν δύο μήνες είναι ακόμη στην φάση της αξιολόγησης, ενώ ιδιαίτερες ανησυχίες υπάρχουν και για τις αλυσιδωτές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν με μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία. Ως αντάλλαγμα όμως το ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει επιτακτικά αρκετά σκληρά μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση.
Η πραγματικότητα για την Ελλάδα είναι ότι η χρηματοδότηση της δεν είναι όσο εξασφαλισμένη χρειάζεται, καθώς το ΔΝΤ διατηρεί ακόμη το δικαίωμα να αρνηθεί την πληρωμή.
Σήμερα, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Β. Σόιμπλε, είπε ευθέως ότι η επόμενη δόση θα καταβληθεί μόνο αν δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά μέσα σ' αυτή την εβδομάδα και πριν λήξει η δεκαήμερη προθεσμία που δόθηκε από τους επικεφαλείς της τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει νόμους και να έχει πάρει τα μέτρα που της ζητήθηκαν.
Εν τω μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες εμμέσως πλην σαφώς και ο μόνιμος υποστηρικτής της Ελλάδας, Ζαν-ΚλοντΤρισέ.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι «η Ελλάδα έχει λίγο χρόνο ακόμα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» αποφεύγοντας βέβαια να πει τι θα γίνει αφού περάσει αυτός ο χρόνος…
Οι αναλύσεις του διεθνούς τύπου δείχνουν με σαφήνεια το κλίμα που τείνει πλέον να παγιωθεί στην Ευρώπη έναντι της Ελλάδας.
Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σημειώνει σήμερα: «πέρα από τις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις αυτό που τίθεται πλέον εν αμφιβόλω είναι η ίδια η δομή της βοήθειας προς την Ελλάδα».
Στο ίδιο δημοσίευμα φιλοξενούνται δηλώσεις γάλλων οικονομικών αναλυτών που χρησιμοποιούν τον όρο «θνησιγενές» για το δεύτερο πακέτο βοήθειας που εγκρίθηκε για την Ελλάδα.
Και αυτό διότι όπως αναφέρουν απερίφραστα «η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα με τους δανειστές της».
Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι και το σημερινό άρθρο της μεγαλύτερης οικονομικής εφημερίδας της Γαλλίας Les Echos.
Ο διευθυντής της εφημερίδας Ζαν Μαρκ Βιτορί σημειώνει «συμφωνώ στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να πληρώσω για όλους τους Έλληνες».
Στο ίδιο άρθρο γίνεται αναφορά σε μισθούς-πρόκληση στο ελληνικό δημόσιο και στη συστηματική φοροδιαφυγή των «εχόντων».
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που εξετάζει τις «προοπτικές χρεοκοπίας της Ελλάδας». «Η διευρυνόμενη ύφεση της Ελλάδας ακυρώνει εν τη γενέσει του το δεύτερο πακέτο διάσωσης της χώρας από τους διεθνείς δανειστές» αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
Δύο αριθμοί είναι αρκετοί για να φανερώσουν το μέγεθος της δυσπιστίας των επενδυτών έναντι της χώρας, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο. Το επιτόκιο των διετών ομολόγων της Ελλάδας έχει ξεπεράσει πλέον το «αστρονομικό επίπεδο του 50%» ενώ οι πιθανότητες, με βάση τις εκτιμήσεις των αγορών, για την πτώχευση της χώρας στην επόμενη πενταετία αγγίζουν το 90%.
Τέλος, με ένα εμπρηστικό δημοσίευμά της, η Bild Zeitung αναρωτιέται «Για πόσο διάστημα ακόμα θα πληρώνουμε για τους Έλληνες ;»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου