«Ο Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος μετρά δέκα χρόνια ζωής και έχει στο δυναμικό του δεκάδες διακεκριμένα μέλη, καταξιωμένους επιστήμονες αλλά και απλούς πολίτες που ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον από όλους τους πολιτικούς χώρους. Θα έλεγα ότι στο σύνολό του, διαθέτει ανθρώπους που καταδεικνύουν ότι η κομματική ταυτότητα μπορεί να μπει σε δεύτερη μοίρα μπροστά σε μία τόσο σημαντική προσπάθεια.
Με τοπική και διεθνή δραστηριότητα, το Δ.Σ. του Οργανισμού αποφασίζει για τις δράσεις του με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την προβολή της αξίας του εθελοντισμού, την ενίσχυση της απασχόλησης σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον.
Η επιλογή μου στην προεδρία του ΕΟΠ έγινε κατόπιν σχετικών αρχαιρεσιών και εκλογών (τον Νοέμβριο του 2008, δηλαδή επτά σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του Οργανισμού).
Καλό θα ήταν επίσης μέσω του ρεπορτάζ να αναζητηθεί ο τρόπος της τελικής επιλογής των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας. Μήπως ο συμπραττόμενος φορέας της ΜΚΟ έχει περιορισμένο έως συμβουλευτικό χαρακτήρα στην όλη διαδικασία;
Αλήθεια, πόσες ΜΚΟ διαθέτουν τη διαχειριστική επάρκεια προκειμένου να «τρέξουν» τέτοιου είδους προγράμματα και να μην χαθούν κονδύλια και θέσεις εργασίας, έστω και πεντάμηνες, για τον τόπο μας;
Τα στοιχεία όμως που προανέφερα είναι ξεκάθαρα και δεν χωρούν αμφισβήτησης. Βέβαια είναι απορίας άξιο, γιατί παρουσιάζεται η μισή αλήθεια η οποία όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, είναι χειρότερη από το ψέμα.
Για την σωστή λοιπόν ενημέρωση σας παραθέτω παρακάτω συνοπτικά πληροφοριακά στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Περιβάλλοντος και του αναγνωρισμένου έργου που επιτελεί για περίπου δέκα χρόνια.
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠ
Ο Μ.Κ.Ο. «Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος-Ε.Ο.Π.» ιδρύθηκε το 2001 με στόχο την ανάπτυξη δράσεων και παρεμβάσεων για την αειφορική ανάπτυξη και προστασίας του φυσικού πλούτου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι πιστοποιημένο μέλος του Υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Ε.Ο.Π. συνεργάζεται με τους κατά τόπους εταίρους, φορείς, κυβερνήσεις και πολίτες με στόχο την προώθηση σχεδίων δράσης, για την προστασία των φυσικών πόρων και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο κλίμα του πλανήτη από τις ενέργειες των ανθρώπων και την παράλληλη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, οπουδήποτε στον πλανήτη.
Στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητάς του ο Ε.Ο.Π. έχει υιοθετήσει την προστασία του γερακιού Falco Naumanni(
Με τους δημάρχους, το Τ.Ε.Ι. Λάρισας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχουν ληφθεί πρωτοβουλίες για την αειφόρο ανάπτυξη στην περιοχή, στο πλαίσιο των ευκαιριών που δίνει ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως NATURA.
Ο Ε.Ο.Π. δημοσιεύει κάθε εβδομάδα άρθρα για το περιβάλλον τόσο στο τοπικό όσο και στον εθνικό τύπο. Μπορεί να τα βρει κανείς και στον δικτυακό τόπο του φορέα (www.eop.org.gr).
Η Μ.Κ.Ο. Ε.Ο.Π. έχει σχεδιάσει την Σχολική Εδέμ. Με επιστημονική προσέγγιση προτείνει την εξοικείωση των μαθητών στα σχολεία τους με την πρωτογενή παραγωγή και κυρίως με τις φροντίδες που απαιτεί η γέννηση ζωής και η προστασία αυτής.
Οι πρότυποι αυτοί «λαχανόκηποι» έχουν και την έννοια της Αριστείας καθώς θα μπορούσε το δίκτυο των «λαχανόκηπων» να κινητοποιήσει δυνάμεις επιστημόνων, επιχειρηματιών και άλλων εθελοντών προς αρωγή των Δήμων και των Σχολείων, για να διακριθούν και να προτρέψουν σε εθνικό επίπεδο. Δυνητικά θα μπορούσε να συνδεθεί και με Διεθνή δίκτυα τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε. όσο και πέραν αυτής.
Οι συνεργασίες του φορέα έχουν σαν προϋπόθεση την επιστημονική γνώση με στόχο την κοινωνική συνοχή.
Η χρησιμότητα των δράσεων κρίνεται τόσο από τα μέλη του Φορέα όσο και από τους εθελοντές που προσφέρουν γνώση, εργασία και κυρίως μια αισιόδοξη προοπτική για την νέα γενιά μέσα από ανθρώπινες, δοκιμασμένες στον χρόνο και ήδη εγκατεστημένες αξίες για την βελτίωση του σύγχρονου πολιτισμού με γνώμονα τον άνθρωπο.
Η αποστολή του Ε.Ο.Π. είναι να αξιοποιεί την επιστημονική γνώση με στόχο την αειφορία.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.
Η πολιτική του Ε.Ο.Π. είναι να χρησιμοποιεί την εμπειρία και την γνώση με επιστημονικά εργαλεία για την διαχείριση της. Έτσι έχει πιστοποιηθεί και κατά πρότυπο ΕΛΟΤ 1429, δηλαδή με Διαχειριστική Επάρκεια, με σκοπό την διαφανή λειτουργία υπέρ του έργου που υπηρετεί.
Η Κοινωφελής Εργασία είναι μια πρωτοβουλία του κράτους που απευθύνεται προς Μ.Κ.Ο. με την προϋπόθεση συνεργασίας με υπηρεσίες της αυτοδιοίκησης και άλλων οργανισμών, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης από την μια μεριά, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μέσω του εθελοντισμού από την άλλη.
Ο Ε.Ο.Π. και το Δ.Σ. αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν για να δώσουν την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες και μη, να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.
Με γνώμονα ότι η αδράνεια είναι ο χειρότερος εχθρός στην κοινωνία των ανθρώπων, ο Ε.Ο.Π. πιστεύει ότι πρέπει να γίνεται ορθολογιστική εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας που προσφέρεται – φυσικά με διαφανή κριτήρια, σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης και με τελικό σκοπό και στόχο την αποτελεσματικότητα των δράσεων.
Έτσι ο Ε.Ο.Π. προσπάθησε να τεκμηριώσει και κατέθεσε προτάσεις στο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, όπως προκήρυξε η Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών & άλλων πόρων- Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού»-ΕΠΑΝΑΔ (http://www.epanad.gov.gr), για μια σειρά από περιοχές στην Ελλάδα (Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Αττική).
Στο πλαίσιο των ενεργειών στηρίζει και την Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, στα γεωγραφικά σημεία όπου τα άτομα αυτά έχουν ικανό αριθμό και μπορούν να ενισχυθούν από την τρέχουσα πρωτοβουλία.
Σε αυτές τις δύσκολες μέρες για τον τόπο και την κοινωνία μας, πιστεύουμε ότι προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό.
Η διαδικασία επιλογής των σχεδίων που προτείναμε, θα κριθεί από την αρμόδια διοικητική αρχή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Φθινόπωρο του 2011.
Εμείς ασφαλώς θα θέλαμε να επιτύχει το πρόγραμμα και σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε.
Οι φάκελοι υπαγωγής στο πρόγραμμα κατατέθηκαν πλήρεις στην αρμόδια διαχειριστική αρχή και πιστεύουμε ότι αποτελούν πρότυπο προς μίμηση.
Όπως απαιτηθήκαν από την προκήρυξη έχουν κατατεθεί όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς και η συνολική παρουσίαση του φορέα με την δράστη του, όπως και τα σχετικά πιστοποιητικά που βεβαιώνουν την καλή λειτουργία αυτού.
Εάν – όπως επιθυμούμε βέβαια – κριθούν θετικά τα προτεινόμενα σχέδια δράσεων, στην συνέχεια όπως προβλέπει το σύστημα διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου του προγράμματος, θα γίνει η επιλογή των συμμετεχόντων σε αυτό για να προσφέρουν χρήσιμες υπηρεσίες στην περιοχή εγκατάστασής τους. Άλλωστε είμαστε σίγουροι ότι οι «ντόπιοι» αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν και να υπηρετήσουν σε αυτόν.
Στο πρόσφατο παρελθόν στην χώρα μας, η κάθε κοινότητα φρόντιζε τα του οίκου της με εθελοντική εργασία. Όσοι έχουν ασχοληθεί με την λαογραφία και καταγράφουν έστω κάποιες εκφράσεις της ζωής των κοινοτήτων, το γνωρίζουν άριστα. Έτσι άντεξε στον χρόνο ο πολιτισμός των Ελλήνων. Οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε αυτούς τους μηχανισμούς ξανά, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες συνθήκες και απαιτήσεις των μελών της κοινότητας μας. Πιστεύουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία μάς οδηγεί να θυμηθούμε εκ νέου αυτή την ευθύνη μας για τον τόπο που μας φιλοξενεί. Το καινούργιο έχει την αφετηρία του στο παλιό. Οφείλει βέβαια την κάθε αρνητική προηγούμενη εμπειρία να την εξελίσσει σε θετική – χρήσιμη πρακτική στο σήμερα.
«Το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι δάνειο που το έχουμε πάρει από την γενιά που ακολουθεί».
Ο Ε.Ο.Π., μέσα από τα μέλη του και εγώ προσωπικά, προσπαθούμε να υπηρετήσουμε χωρίς πολλές - πολλές ανακοινώσεις και με εμπιστοσύνη στα επιστημονικά εργαλεία αυτόν τον κανόνα. Θέλουμε και προσπαθούμε να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία που ζούμε.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία σας.
Θέκλα Παρασκευούδη
Πρόεδρος ΔΣ ΕΟΠ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου